Nyhetsartikkel

D-vitaminmangel blant høygravide

Hver fjerde lyse, gravide kvinne fra Sverige lider av D-vitaminmangel om vinteren.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie publisert i British Journal of Nutrition.

Tilstrekkelig med D-vitamin er viktig både for mor og foster under svangerskapet fordi vitamin D sikrer kalsiumopptak fra mat og drikke.

Les også: Dette er vitamin D- mangel

Forskere ved Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg har undersøkt 95 høygravide kvinner som er lys i huden. Undersøkelsen viste at sett året under ett hadde 65 prosent av kvinnene vitamin D-svikt, mens 17 prosent led av vitamin D-mangel.

Om vinteren forverret bildet seg: I disse månedene hadde hele 85 prosent av de høygravide kvinnene vitamin D-svikt, mens 28 prosent led av vitamin D-mangel.

Les også: Vitamin D og solkrem

- Vi vet at barnets vitamin D-status ved fødselen avhenger av mors vitamin D-status. Lav vitamin D-status kan gi barnet rakitt. Men det har også sett på forholdet mellom mors vitamin D-status under graviditet og risiko for lav fødselsvekt. Mye forskning er på gang, som også tar for seg forholdet mellom mors vitamin D-status og utvikling av blant annet diabetes, sier Hanna Olausson til NHI.no. Olausson har ledet studien ved Sahlgrenska akademiet.

Urovekkende

Vitamin D får du gjennom noen få kilder i kosten, og ved å være ute i sollys. Vitamin D finnes i fet fisk, og det er tilsatt i ekstra lett lettmelk og i margarin. Selv om du spiser mye fisk, anbefales det at du i tillegg tar ekstra vitamin D tilskudd i form av en barneskje tran (5 ml), trankapsler eller annet vitamin D tilskudd hver dag. Det er spesielt viktig i vinterhalvåret.

Les også: La solen slippe til

Men til tross for anbefalinger, og til tross for den relativt veletablerte kunnskapen at vintermånedene i Skandinavia byr på for lite sol, får mange i seg for lite vitamin D. Forskerne bak den svenske studien mener at det er urovekkende at så stor andel av høygravide lider av D-vitaminmangel.

- Det er vanskelig å si om resultatene gjelder hele Skandinavia. Jeg vil tro at nordmenn kanskje tar mer kosttilskudd (tran) og kanskje spiser enda mer fisk enn svenskene. Men lyshudete kvinner som ikke spiser supplement, ikke reiser til syden og unngår solen, tror jeg også i Norge er utsatt for vitamin D-mangel, sier Olausson.

Det faktum at mer enn en fjerdedel har vitamin D-mangel i løpet av vinteren, mener hun er bemerkelsesverdig, særlig fordi studien inkluderer kvinner med høy utdannelse med interesse for helse og livsstil.

- Vi kan derfor anta at vitamin D-mangel er enda vanligere blant gravide som er mindre helsebevisste, og minoritetsgrupper som unngår soling, sier hun.

Les også: Bedre treningseffekt med vitamin D

Lys i huden

Studien inkluderte 95 gravide kvinner i svangerskapsuke 35-37 som er lys i huden. Kvinnene i studien ble bedt om å svare på spørsmål om kosthold og kosttilskudd, bruk av solkremer, soleksponering, hudtype, reise til sydlige breddegrader og KMI.

Kvinnene som hadde en god vitamin D-status, hadde gjerne brukt vitamintilskudd eller reist til sydligere breddegrader.

Les også: Vitamin D tar vare på immunforsvaret

Inntaket av vitamin D i Norge er i gjennomsnitt klart lavere enn anbefalt for store deler av befolkningen, og kosten blir en viktig D-vitamin kilde når huden får utilstrekkelig mengde sollys. Selv ved et normalt kosthold, kan det være vanskelig å få i seg nok vitamin D i vinterhalvåret.

I NHIs artikkel om vitamin D-mangel, finner vi råd om hvordan vi kan forebygge mangel på vitamin D: 200 gram fet fisk (eks. sild, laks, makrell) inneholder nesten en dagsdose vitamin D. En halv liter melk tilsatt vitamin D inneholder nesten en tredjedel av behovet. I margarin og smør er det små mengder tilsatt vitamin D og du må spise omtrent 100 gram margarin om dagen for å oppnå anbefalt inntak. Tran har et høyt innhold av vitamin D, og daglig bruk av tran i vinterhalvåret anbefales. For de som ikke kan eller vil ta tran, finnes det vitamin D dråper eller tabletter som kan kjøpes på apotek uten resept. Vitamin D tilskudd anbefales til alle gravide i andre og tredje trimester av svangerskapet. Alle barn som ammes, bør få vitamin D tilskudd. Ekstra viktig er dette for barn av mørkhudede mødre.

De norske anbefalingene er at alle bør få i seg minimum 10 microgram vitamin D (400 internasjonale enheter) daglig. Det er under vurdering i Mattilsynet å heve denne anbefalingen til 20 microgram daglig i løpet av 2013.

Kilder

Referanser

  1. Brembecka P, Winkvist A, et .al. Determinants of vitamin D status in pregnant fair-skinned women in Sweden. British Journal of Nutrition 2013.