Nyhetsartikkel

Er antioksidanter bra for fertiliteten?

En gjennomgang publisert i The Cochrane Library viser at kvinner ikke øker sjansen sin for å bli gravid ved å ta tilskudd med antioksidanter.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjennomgangen viser også at det er begrenset informasjon om mulige bivirkninger ved å ta antioksidanter for å forsøke å øke fertiliteten.

Forfatterne bak studien skriver at et par anses å ha fertilitetsproblemer hvis de har prøvd å bli gravid i over et år uten å lykkes. Dette er et problem som kan ramme opptil en fjerdedel av alle par som planlegger å få barn.

Les i Graviditesorakelet: Nedsatt frukbarhet

Den rapporterte forekomsten av nedsatt befruktningsevne har økt betydelig i løpet av de siste tjue årene. Det er anslått at hos 40 til 50 prosent av disse parene er det hos kvinnen problemet ligger. Problemet kan for eksempel være dårlig kvalitet på eggene, skader på egglederen og endometriose.

Les også: Antioksidanter kan forkorte livet

Trenger informasjon med kvalitet

I Cochrane-studien skriver forfatterne at mange kvinner med fertilitetsproblemer, og som gjennomgår behandling, også tar kosttilskudd i håp om å forbedre fruktbarheten. Dette kan være en veldig stressende tid for kvinner og deres partnere. Det er viktig at informasjonen parene får, er av god kvalitet. På den måten kan de fatte fornuftige beslutninger om de vil ta tilskudd av antioksidanter når de gjennomgår fertilitetsbehandling. Studien inkluderte tilsammen 28 undersøkelser med 3548 kvinner.

Bare 14 av studiene rapporterte bivirkninger som abort og svangerskap utenfor livmoren. Kvinner som tar antioksidanter, opplevde ikke mer bivirkninger sammenlignet med de som fikk placebo eller standard behandling.

Les også: Er det sunt å spise bær?

Liten negativ effekt

Forfatterne konkluderer med at dokumentasjonen på at antioksidanter kan være med på å forbedre fertiliten, er svært lav. Antioksidanter var altså ikke forbundet med at flere ble gravide.

Videre skriver forfatterne at det ikke virker som om det å ta antioksidanter har noen negativ effekt for kvinner, men her er svært lite data tilgjengelig.

Les også: Liten effekt av antioksidanter

Kilder

Referanser

  1. Showell M, Brown J, et.al. Antioxidants for female subfertility. The cochrane library 2013. The Cochrane Library