Nyhetsartikkel

Er det alltid best å føde vaginalt?

En ny studie viser at kvinner som føder vaginalt, får langt oftere underlivsplager enn kvinner som tar keisersnitt. – Kvinner bør i langt større grad få være med selv og bestemme forløsningsmetode, mener forskeren bak avhandlingen.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsker og gynekolog Maria Gyhagen og hennes kolleger ved Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg, har i en ny studie undersøkt forekomst og risikofaktorer for underlivsplager hos kvinner 20 år etter at de fødte barn.

Det er kvinner som kun har en fødsel bak seg, som deltar i studien. Resultatene viser at inkontinens er vanligere blant dem som fødte vaginalt: over 40 prosent av de som fødte vaginalt slet med urininkontinens 20 år etter fødselen, sammenlignet med 29 prosent av dem som fødte ved hjelp av keisersnitt.

Se en film om urininkontiens her

Usikkert hvor mange

Det er usikkert hvor mange kvinner som sliter med underlivsplager, men tallet ligger et sted mellom 20 til 45 prosent. Det har vært vanlig å tro at det er graviditeten i seg selv som gir underlivsplager til kvinner, ikke forløsningsmetode.

- Jeg har aldri helt trodd på dette, og det var derfor jeg gjorde denne studien, sier Marie Gyhagen til NHI.no

Hennes konklusjon er basert på en undersøkelse av 5236 kvinner. Kvinnene svarte på spørsmål om bekkenbunnslidelser 20 år etter fødselen, og svarene viser at de tre vanligste bekkenbunnsproblemene var hyppigere hos kvinner som fødte vaginalt, enn blant dem som fødte med keisersnitt. De tre vanligste plagene er urininkontinens, avføringsinkontinens og livmorfremfall (uterinprolaps).

Les også: Det nytter med bekkenbunnstrening

- For første gang har vi et mål på økningen i risiko og kan informere gravide kvinner som lurer på dette, sier Gyhagen.

Studien er publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Hva er best?

Gyhagen forteller at flere studier har forsøkt å vise det samme som henne, men studiedesignet har i de fleste tilfellene ikke vært bra nok. Tidligere har forskere blant annet sett på kvinner som har født flere barn – kanskje med et keisersnitt og to vaginale fødsler.

Les også: Beskytter keisersnitt mot inkontinens?

- Da blir det vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til plagene, sier Gyhagen.

Gyhagen sier at overraskende mange kvinner melder om tarmlekkasje – 15 prosent blant dem som føder vaginalt, og 10 prosent av dem som tar keisersnitt. Dette er plager som kan føre til isolasjon og depresjoner.

Omtent 10 prosent av dem som sier de sliter med urinlekkasje, mener det er så alvorlig at de trenger behandling.

- Dette blir jo verre jo eldre man blir, sier Gyhagen, men presiserer at hun ikke har sett på hvordan dette påvirker livskvaliteten til kvinnene.

- Men det er klart det påvirker livskvaliteten – både seksuallivet og arbeidslivet. Dette rammer når kvinnene er i sitt mest aktive liv, sier hun.

- Resultatene fra min studie innebærer ikke at man skal endre rutinene angående forløsningsmetoder, men det er viktig å forbedre den vaginale forløsningen. Det er naturlig å føde vaginalt, men det naturlige er ikke nødvendigvis det beste for kroppen.

Les også: Keisersnitt - Vi bør holde på det som er normalt og naturlig

Helheten viktigst

Gyhagen mener det er viktig å se på helheten når forløsningsmetoden diskuteres. Blant annet har kvinner som føder store barn, dobbelt så stor risiko for å få livmorfremfall (prolaps) som andre. Av kvinner som er 160 cm og føder barn på 4 kilo eller mer, rammes 23 prosent av prolaps. Er barnet under 4 kilo, rammes 13 prosent.

- Når man skal avgjøre forløsningsmetode, er det mange ting å ta hensyn til. Men angående valg av forløsningsmetode, drar jeg ingen konklusjon om det i min studie. Kvinner får diskutere med sin lege om hva som er best i hvert tilfelle.

En av innvendingene mot studien er at urininkontinens er selvrapportert. Det mangler også informasjon om kvinnene slet med urininkontinens for fødselen.

Les også: Seteleie - vaginal fødsel eller keisersnitt