Nyhetsartikkel

Gravid på nytt etter spontanabort

Kvinner som har hatt en spontanabort, trenger ikke å vente med å prøve å bli gravid igjen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie som er publisert i British Medical Journal (BMJ).

Omtrent 30.000 kvinner har deltatt i studien utgått fra University of Aberdeen. Forskerne så på data mellom 1981 og 2000 knyttet til kvinner som hadde en spontanabort i sitt første svangerskap og som senere ble gravid på nytt.

Studien viser at kvinner som har hatt en spontanabort, har størst sjanse for å lykkes med et nytt svangerskapet hvis de blir gravid på nytt innen seks måneder.

Les også: Gjentatte spontanaborter

Uenig om retningslinjene1

Resultatene viste at for kvinner som ble gravid innen seks måneder, var risikoen mindre for å oppleve både en ny spontanabort og svangerskap utenfor livmoren.

De hadde også lavere risiko for å føde for tidlig og føde barn med lav fødselsvekt, sammenlignet med de som ble gravid senere etter en spontanabort.

Omtrent en av fem graviditeter ender med spontanabort før uke 24. Denne risikoen øker med alderen.

Studien er ledet av Sohinee Bhattacharya. Hun sier til BBC News at retningslinjene til Verdens helseorganisasjon anbefaler at kvinner venter i minst seks måneder før de forsøker å bli gravid igjen, mens andre retningslinjer anbefaler å vente i tre måneder. Men forfatterne skriver at det er ingen medisinsk grunn til å anbefale kvinner til å vente.

Les også: Å miste barn i andre trimester

Risikofylt å vente

Forfatterne av studien skriver i en nyhetsmelding fra BMJ at for kvinner som er over 35 år, øker risikoen for å få problemer under graviditeten. For kvinner over 40 år er sjansen for spontanabort 30 prosent. Å vente med å bli gravid på nytt etter en spontantabort, redusere sjansen for å få et friskt barn.

Men forfatterne påpeker at det kan være nødvendig å vente for kvinner som har hatt komplikasjoner i forbindelse med spontantaborten, som for eksempel en infeksjon.

Hvorfor det er større risiko for at noe går falt hvis kvinnen venter med å bli gravid etter en spontanabort, er uklart. En teori er at fruktbarheten blir dårligere jo lengre man venter. En annen mulighet er at kvinner som prøver å bli gravid rett etter en spontanabort, er motivert til å holde seg til en sunn livsstil.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. www.bbc.co.uk/news/health
  2. Love E, Bhattacharya S, et.al.. Effect of interpregnancy interval on outcomes of pregnancy after miscarriage: retrospective analysis of hospital episode statistics in Scotland. BMJ 2010; 341: c3967. BMJ (DOI)