Nyhetsartikkel

Kan gravide bruke paracetamol?

En dansk undersøkelse har vist at bruk av paracetamol i svangerskapet kan skade fosteret.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men blant kvinner som tok små mengder, viste studien ingen skadelig effekt.

En dansk undersøkelse som ble offentliggjort tidligere i år, viste at bruk av det smertestillende midlet paracetamol gir økt risiko for at testiklene ikke vandrer ned i pungen til guttefoster.

Det er blitt regnet som trygt at gravide kvinner bruker smertestillende som Paracet og Pinex mot hodepine og feber, og at dette ikke skader fosteret. Derfor var overskriftene fete i nyhetsmediene både i Norge og i andre land da forskningen fra Danmark ble publisert.

Dermed kan det være nyttig å vite hvor store mengder som skulle til, før resultatene fra studien viste en økt risiko for kryptorkisme/testisretensjon - en tilstand der testiklene til gutten ikke kommer ned i pungen og som kan gi dårligere sædkvalitet eller sterilitet senere i livet.

Bruken bør være kortvarig

Ifølge Helsedirektoratet, som støtter seg på informasjon fra Legemiddelverket, kan gravide kvinner fortsatt bruke paracetamol, men at bruken bør være så kortvarig som mulig.

Les også: Hvilke smertestillende medikamenter er reseptfrie?

Resultatene fra den danske undersøkelsen tyder på at risikoen for kryptorkisme økte fra cirka 2,1 prosent til cirka 2,7 prosent i en liten gruppe der moren hadde brukt paracetamol i fem uker eller mer i løpet av svangerskapet. Omregnet betyr det at ett slikt tilfelle ville kunne oppstå per 167 gravide som inntok paracetamol i disse dosene. Hos dem som hadde brukt paracetamol i kortere tid enn fem uker, så man ingen tegn til økt forekomst av kryptorkisme.

Likevel vil nå den danske undersøkelsen bli diskutert i den europeiske, vitenskapelige arbeidsgruppen for bivirkninger.

Testikler som ikke er på plass i pungen (kryptorkisme), er en forholdsvis vanlig tilstand der testiklene (steinene i pungen) vanligvis befinner seg i lyskekanalen. Testiklene dannes i fosterlivet inne i magen, på samme sted som jentenes eggstokker dannes. Under fosterlivet vandrer testiklene fra magen og ned i pungen. Denne "vandringen" blir ikke fullført hos alle, slik at en eller begge testiklene ikke når frem til pungen. Hos disse guttebarna befinner testikkelen seg et sted på "veien" fra magen til pungen.

I mange tilfeller beveger testiklene seg langsomt ned pungen etter fødselen. Men hos noen kan et mindre kirurgisk inngrep være nødvendig for å få testiklene på plass.

Les mer om kryptorkisme her

Noen råd

Legemiddelverket gir følgende råd til gravide i forbindelse med paracetamol:

  • Paracetamol er fremdeles førstevalg som smertestillende eller febernedsettende behandling hos gravide
  • Behandlingen bør være så kort som mulig
  • Gravide med behov for smertestillende og/eller febernedsettende behandling over en uke bør rådføre seg med lege.

Les også: Legemidler i svangerskapet

Er ibuprofen et alternativ?

Ibuprofentabletter, for eksempel Ibux, er et ofte brukt alternativt smertestillende legemiddel som helsemyndighetene anbefaler gravide å bruke med forsiktighet. De siste tre månedene før fødsel råder Legemiddelveket kvinner til å unngå ibuprofentabletter helt.

Årsaken til dette er at denne typen smertestillende tabletter i verste fall kan hemme sammentrekninger i livmoren og dermed forlenge fødselen, forlenge blødningstiden hos mor og foster eller redusere mengden av fostervann. Ibuprofentabletter kan også medføre for tidlig lukking av en blodåre i lungene til barnet. Dette kan igjen gi for høyt blodtrykk i barnets lunger.

Ifølge Legemiddelverket, ser det ikke ut til at ibuprofen øker muligheten for misdannelser tidlig i graviditeten, men man ønsker likevel at gravide skal være forsiktige. Du kan derimot bruke hudprodukter (gel) med ibuprofen under hele graviditeten fordi slike middel bare i liten grad blir tatt opp i kroppen.

Les også: Legemidler i ammeperioden

Kilde: Helsedirektoratet, Legemiddelverket og NHI.no