Nyhetsartikkel

Gravide som trener, kutter risikoen for svangerskapsdiabetes

Jo tidligere i svangerskapet kvinnene begynner å trene, jo flere er fordelene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Treningen bidrar også til bedre helse for babyen.

Det viser en studie publisert i BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, som har undersøkt trening i svangerskapet og risikoen for blant annet svangerskapsdiabetes.

Forfatterne av studien gjorde en systematisk gjennomgang og analyserte 13 tidligere studier som inkluderte 2873 kvinner. Kvinnene trente lite eller ingen ting før svangerskapet, men begynte altså med dette da de ble gravide.

Les også: Graviditet og trening

Resultatene viser at kvinner som trener mens de er gravide, kutter risikoen for å utvikle svangerskapsdiabetes og går også mindre opp i vekt.

Kvinnene som var inkludert i studien, trente moderat og reduserte risikoen for å utvikle svangerskapsdiabetes med så mye som 30 prosent, og enda mer om de fortsetter treninga under hele svangerskapet.

Fordelene blir større når mor starter treninga tidlig i svangerskapet og gjør varierte fysiske aktiviteter.

Les også: Råd om trening under graviditeten

Risikabel tilstand

Gravid, trening

Forfatterne skriver at svangerskapsdiabetes er en av de hyppigste komplikasjonene i svangerskapet. Det er forbundet med økt risiko for alvorlige lidelser som svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk, for tidlig fødsel og keisersnitt. Det kan ha en langsiktig effekt på moren med nedsatt glukosetoleranse og type 2 diabetes.

Barn av mødre med svangerskapsdiabetes har større sannsynlighet for å bli overvektige eller fete og har høyere risiko for å utvikle diabetes selv.

Forskerne fant også ut at de aktive kvinnene fikk babyer som var i snitt ett kilo lettere enn de som forble stillesittende. Helsen til babyen ble også påvirket positivt med trening.

Les også: Trygg trening med passasjer

Må rådes til å trene

Forfatterne ønsker at leger og jordmødre råder kommende mødre til å drive moderat intensitets trening - som en effektiv og sikker strategi for å få en sunt svangerskap, med mindre risiko for komplikasjoner.

Mike Marsh, redaktør i BJOG, omtaler studien og skriver: Dette er en grundig analyse av tidligere studier som viser en gunstig effekt av trening blant friske gravide kvinner som vanligvis ikke trente. Dette kan påvirke anbefalinger for trening i svangerskapet blant slike kvinner. Videre studier er nødvendig for å fastslå om denne effekten er den samme blant alle gravide kvinner.

Les også: Endringer i kroppen under svangerskapet

Kilder

Referanser

  1. Sanabria-Martínez G, García-Hermoso A, et.al. Effectiveness of physical activity interventions on preventing gestational diabetes mellitus and excessive maternal weight gain: a meta-analysis. BJOG 2015.
  2. http://www.bjog.org/details/news/8003811/Moderate_exercise_helps_prevent_gestational_diabetes_and_reduces_weight_gain_dur.html