Nyhetsartikkel

Hjemmefødsel - hva er det?

Antall kvinner som velger å føde hjemme har doblet seg de siste årene. Hvordan foregår en hjemmefødsel, hvem kan velge det og hva er risikoen?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selv om hjemmefødsler ikke er et offentlig tilbud, kan kvinner som ønsker det, oppsøke en jordmor som tilbyr dette.

En av disse jordmødrene er Berit Hembre (bildet under).

Hun har vært jordmor siden 1990 og har jordmorutdanninga fra Australia. Det var da hun jobbet ved et landsens sykehus i Bellingen på Østkysten, at hun startet sin praksis som hjemmefødseljordmor. Der fartet hun land og strand rundt med jordmorbag, og tok imot babyer både i bushen og på sykehus.

Da hun flyttet hjem til Norge og Stjørdal i Nord-Trøndelag og fikk jobb først som kommunejordmor og etter hvert jordmor på St. Olavs hospital, begynte hun også her å drive med hjemmefødsler.

Hembre forteller at det både er førstegangsfødende og kvinner som har født på sykehuset tidligere, som velger hjemmefødsler. Noen har hatt negative opplevelser fra sykehuset, som gjør at de ønsker hjemmefødsel neste gang.

- Andre har tanker om at det er hjemmefødsel de vil ha, har satt seg godt inn i dette og ønsker ikke å føde på sykehus, forteller hun.

Berit Hembre

Utnytte fødekraften

Hembres tanker om hjemmefødsler handler om at hun mener den fødende trenger trygghet og ro til fødselsarbeidet, at hun bør få mulighet til å utnytte sin fødekraft, og finne frem til den.

- Mange av kvinnene som velger dette, gjør det fordi de vil ha ro under fødselen, ikke så mange mennesker å forholde seg til og ikke så mye stress, sier hun.

Når Hembre bistår en hjemmefødsel, har hun hjelp av en doula. En doula er egentlig en assistent til den fødende, som skal gi emosjonell og fysisk støtte og praktisk hjelp under fødselen.

- Men denne doulaen er min assistent under hjemmefødselen. I det siste har vi også vært to jordmødre til stede. Også ved hjemmefødsler kan det dryge ut, vi blir slitne alle, og det er godt vi er to som jobber sammen, sier Hembre.

En hjemmefødsel er ikke for alle. Ingen med alvorlige sykdommer kan gjennomføre en hjemmefødsel. Heller ikke de som har hatt alvorlige blødninger ved tidligere svangerskap. For kvinner med setefødsel eller tvillingfødsel er det heller ikke aktuelt. Har kvinnen hatt store rifter ved en tidligere fødsel, er det også tvilsomt at Hembre ønsker å tilby hjemmefødsel.

- Jeg råder heller ikke kvinner som har passert 35 år å føde hjemme. Det er på grunn av risikoen for komplikasjoner, sier hun.

Neste side