Nyhetsartikkel

Hvem skal få medbestemme - og hvorfor?

Når fødselslegene skal avgjøre valg om forløsning ved en komplisert fødsel, og forskningen ikke gir et entydig svar på hva som er det beste valget - hvorfor spør de ikke da den gravide?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingen pasient kan selv velge mellom keisersnitt og vaginal forløsning på noe sykehus i Norge. Ikke egentlig. Likevel er det noen som får være med på å bestemme dette, og noen som ikke får. Grensene her kan virke litt uklare. Hos noen fødselsleger, eller ved noen sykehus, kan du kanskje få innvilget keisersnitt hvis du bare gråter nok. Andre fødselsleger eller sykehus lar seg ikke påvirke, samme hvor fortvilet du er eller hvor mange tårer du feller.

Det er kun gravide over 38 år som får tilsendt informasjon om fosterdiagnostikk tidlig ultralyd, og som får vite hva dette innebærer. Det er fordi det er disse kvinnene som har rett på dette tilbudet. Men også gravide under 38 år får tidlig ultralyd. Noen privat, andre igjen kanskje fordi de gråter nok. For er du engstelig eller urolig, kan du få tidlig ultralyd. Men uten den informasjonen som kvinnene over 38 år får, så vet du kanskje ikke hva tilbudet og konsekvensene kan innebære.

Tvilstilfellene

Keisersnitt er en stor operasjon med mange mulige komplikasjoner. I tillegg tar det lengre tid å komme seg etter fødselen. Så en beslutning om keisersnitt er ikke noe man kan ta lett på. Men i noen tilfeller kan et keisersnitt redde liv. Har du et barn som ligger i tverrleie, vil en vaginal fødsel være fysisk umulig. Det finnes altså flere situasjoner som kan føre til at keisersnitt er det eneste riktige å gjøre, og hvor det ikke finnes noen tvil om at det er slik det er.

Det er tvilstilfellene som er vanskelige. For ved seteleie viser internasjonale og norske studier at keisersnitt er forbundet med enten bedre eller like godt utfall for mor og barn, som en vaginal setefødsel. Har du hatt et tidligere keisersnitt, finnes det en liten risiko for at livmoren skal revne ved en ny fødsel. Dette er et argument imot et første keisersnitt, men det kan også være et argument for et andre keisersnitt. Atter andre kan oppleve en så sterk fødselsangst, at angsten tar fullstendig kontroll over livet.

Neste side