Nyhetsartikkel

Influensavaksinen beskytter både den gravide og spedbarnet

Er du gravid og tar influensavaksine, vil du trolig beskytte både deg selv og barnet mot virussykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie gjennomført av Statens Serum Institut (SSI) (danskenes svar på Folkehelseinstituttet) har undersøkt effekten av influensavaksine på gravide. 

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Internal Medicine1, og viser at også spedbarnet drar nytte av at moren vaksinerer seg.

Gravide har økt risiko for komplikasjoner hvis de får influensa. Kvinner som er i 2. eller 3. trimester i influensasesongen, skal derfor tilbys inaktivert sesonginfluensavaksine når denne blir tilgjengelig på høsten.

Spedbarn holder seg friske

- Vi kan se at kvinner som er blitt vaksinert mot influensa under graviditeten har 64 prosent lavere risiko for å bli syk med influensa i forhold til de som ikke ble vaksinert. Og spedbarn av vaksinerte mødre hadde 57 prosent lavere risiko for å bli syk med influensa i forhold til spedbarn født av mødre som ikke var vaksinert, sier Ditte Mølgaard-Nielsen i en nyhetsmelding fra SSI2. Hun er en av forskerne bak studien. 

Forskerne har hentet data fra danske "Sundhedsdatastyrelsen". 351.000 kvinner som var gravid fra oktober 2010 til desember 2016 var inkludert i studien. 

Samtidig ble 7.674 barn under seks måneder testet for influensa. 

Får antistoffer fra moren

- Influensavaksinen vi har nå, kan bli gitt fra barnet er seks måneder og altså ikke til spedbarn. Nå har vi bekreftet at vaksinen beskytter både mødre og spedbarna, sier Mølgaard-Nielsen.

Virkningen hos spedbarn kan skyldes at de får overført antistoffer fra moren, samtidig blir morens risiko for å bli syk og smitte barnet sitt etter fødselen redusert - siden hun er vaksinert. 

Kilder

Referanser

  1. Mølgaard-Nielsen, Fischer TK, et.al. Effectiveness of maternal immunization with trivalent inactivated influenza vaccine in pregnant women and their infants. Journal of Internal Medicine 2019. doi.org
  2. https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2019/influenzavaccination-beskytter-bade-mor-og-barn