Nyhetsartikkel

Ingen effekt av akupunktur ved igangsettelse av fødsel

Ny studie konkluderer med at akupunktur ikke bidrar til å sette i gang fødsel for gravide som går over termin.

De fleste gravide er nokså lei når termin er passert, og fødselen enda ikke er i gang. En del forsøker akupunktur i håp om at dette skal hjelpe til med å få i gang fødselen. Nå viser nok en studie at dette ikke har noen effekt.

Les mer om akupunkturbehandling her.

Flere av de som fikk falsk behandling, fødte innen 24 timer

125 gravide kvinner som hadde passert termin, deltok i studien som ble forhåndspublisert på nett i BJOG - An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, i juni 20101. Disse kvinnene ble tilfeldig utvalgt til to grupper, som fikk to akupunkturbehandlinger på en dag. Den ene gruppen fikk ekte akupunktur, mens den andre gruppen fikk "liksombehandling", med butte nåler som ikke gikk gjennom huden (selv om det virket slik). Nålene var kamuflert i hylser slik at de gravide heller ikke kunne se om de ble stukket.

De som fikk ekte akupunktur, hadde ikke høyere sannsynlighet for å føde innen 24 timer enn de gravide som fikk liksombehandling. Av de som fikk ekte behandling, fødte 12 prosent innen 24 timer. Av de som fikk liksombehandling, fødte 14 prosent innen 24 timer.

Tidligere studier har også konkludert med at akupunktur ikke er en effektiv metode for å sette i gang fødselen for de som går over tiden.

Ønsker alternativer

Ca. 10 prosent av gravide går over tiden i svangerskapet. Dette øker risikoen for komplikasjoner under fødselen.

Les mer om overtidig svangerskap her.

Teorien bak akupunktur som metode til å sette i gang fødsel, er at det skal virke ved å stimulere nervesystemet, som så skal stimulere livmoren til å trekke seg sammen. Når en fødsel blir igangsatt på sykehuset, anvendes ulike teknikker. Det kan enten skje ved at det blir stukket hull på fosterhinna slik at fostervann tømmes ut via skjeden, eller ved å strekke/tøye på mormunnen i livmorhalsen, eller ved hjelp av tilførte hormoner. Forfatterne bak studien mener det er ønskelig med alternative måter å sette i gang en fødsel på, som akupunktur, ettersom mange kvinner vil unngå medikamenter i forbindelse med nedkomsten.

En annen ulempe med kunstig igangsatt fødsel i sykehus, er at det øker risikoen for å måtte gjøre keisersnitt eller instrument-assistert fødsel.

Akupunktur og smertelindring under fødsel

Nylig viste en studie at akupunktur som smertelindring under fødsel, heller ikke har noen særlig effekt.

Kilder

Referanser

  1. Modlock J, Nielsen BB, Uldbjerg N. Acupuncture for the induction of labour: a double-blind randomised controlled study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 2010; Forhåndspublisert på nett: . www3.interscience.wiley.com