Nyhetsartikkel

- Kjapt levert

Der Helsedirektoratet trenger tid for å oppdatere de nasjonale retningslinjer om svangerskapsomsorgen, leverte Norsk gynekologisk forening et nytt kapittel i sin veileder i løpet av en måned.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da Nhi.no kontaktet Norsk gynekologisk forening i mai 2008 med en forespørsel på hvorfor parvovirusinfeksjon i svangerskapet ikke var omtalt i retningslinjene, lovte de at dette var en sak de skulle prioritere. En måned senere har de publisert et eget kapittel om virusinfeksjoner i svangerskapet, i sin veileder om svangerskapsomsorg.

I mai 2008 publiserte Nhi.no flere nyhetsartikler som handlet om at mange leger vet for lite om parvovirusinfeksjon i svangerskapet. Til tross for at parvovirusinfeksjon i svangerskapet er den viktigste virale (virusinfeksjon) årsaken til at barn dør i mors liv, er dette ikke omtalt i de nasjonale retningslinjene for svangerskapsomsorg. Disse retningslinjene blir publisert av Helsedirektoratet.

Da vi henvendte oss til Helsedirektoratet med spørsmål om hvorfor dette ikke er omtalt i de nasjonale retningslinjene, svarte de at de var avhengige av innspill fra fagmiljøene - i dette tilfellet Norsk gynekologisk forening - for å kunne gjøre dette.

Nytt kapittel om virusinfeksjoner i veilederen

Da ledelsen i Norsk gynekologisk forening fikk høre dette, lovte de at de skulle prioritere denne saken. Det løftet har de holdt.

Allerede en måned senere finnes det et eget kapittel om virusinfeksjoner - deriblant parvovirusinfeksjon- i svangerskapet, i Norsk gynekologisk forenings veileder om svangerskapsomsorg.

Blant tiltakene det blir vist til i omtalen, er råd om at leger bør være liberale med serologisk testing (blodprøver for å få testet om den gravide er smittet) dersom det er mistanke om smitte. Det påpekes også at det er viktig at gravide kvinner som jobber med barn på skoler og daghjem har god håndhygiene - for å forsøke å hindre smitte.

Dermed gjenstår det å se hvor snart Helsedirektoratet eventuelt oppdaterer de nasjonale retningslinjene om svangerskapsomsorg, slik at denne viktige informasjonen også blir omtalt der.

Vil du vite mer?