Nyhetsartikkel

Kobler antibiotika i svangerskapet til barnets astma

En ny, dansk studie viser at bruk av antibiotika under svangerskapet øker risikoen for at barnet utvikler astma.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er nylig publisert i tidsskriftet The Journal of Pediatrics, og viser at om mor bruker antibiotika under graviditeten, øker risikoen for at barnet innlegges på sykehus med astma med omtrent 20 prosent.

Du kan lese mer om studien her.

Det ser ut til at det er forstyrret bakteriesammensetning som er årsaken til dette.

- Mye tyder på at antibiotika forstyrrer mors naturlige forekomst av bakterier, og at dette på en eller annen måte øker risikoen for at barnet utvikler astma etter fødselen, sier Hans Bisgaard til videnskab.dk. Han er leder av Dansk BørneAstma Center, og professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet.

Les også: Astma hos barn

Jo mer antibiotika, jo høyere risiko

Forskerne undersøkte hvor mye og hvor ofte de gravide kvinnene brukte antibiotika. Ifølge resultatene var risikoen omtrent tre ganger større for at barnet utviklet astma om mor hadde fått fire eller flere antibiotika-behandlinger i forhold til om mor kun var blitt behandlet en gang i løpet av graviditeten.

Over 31 000 barn er inkludert i studien. Barna som er undersøkt stammer fra to befolkningsundersøkelser: Den ene heter Copenhagen Prospective Study on Asthma in Childhood (COPSAC). Den er utført ved Dansk BørneAstma Center, og inneholder informasjon om 411 danske barn av mødre som har astma.

Den andre heter "Bedre Sundhed for Mor og Barn" og er utført ved Statens Serum Institut. Denne undersøkelsen inkluderer mer enn 100.000 danske barn.

Les også: Antibiotika eller ikke?

Forskerne har tatt høyde for at enkelte kvinner får antibiotika for egne luftveisproblemer, og at noen barn i undersøkelsen kan ha utviklet arvelig astma.

- Selv når vi justerte for denne faktoren, viste resulatene at antibiotika økte risikoen for astma, og at jo mer antibiotika - jo større risiko, sier en av forfatterne bak studien, Lone Graff Stensballe, til videnskab.dk.

Ifølge Stensballe kan man finne årsaken i måten immunforsvaret utvikles på i relasjon til bakteriene.

Et foster ligger i et sterilt miljø i magen. Når det blir født, kommer det første gang i kontakt med bakterier. Antibiotika behandler ikke bare en infeksjon, men fjerner også en del av de normale bakteriene i morens underliv. Dette kan forhindre barnet i å få de bakteriene det trenger for å utvikle et godt immunforsvar.

Les også: Har funnet koblingen mellom eksem og astma

Kan være nødvendig

Andre studier konkluderer også med at en tidlig kontakt med bakterier i fødselskanalen fra mor og omgivelsene har betydning for utviklingen av et sunt immunforsvar. Og at dette igjen kan forhindre utvikling av astma.

Les også: Allergiforebygging hos spedbarn?

Forskningsresultatene bør være et godt tegn på at leger bør bli mer restriktive med å gi gravide kvinner antibiotika, og at de i hvert tilfelle bør være sikre på at det er nødvendig med antibiotika, mener Stensballe.

Å være rundhåndet med antibiotika, er langt fra smart.

Men forfatterne bak studien understreker at det selvsagt er flere tilfeller der det er nødvendig med antibiotika, og i disse tilfellene er det viktig at den gravide kvinnen får behandling.

For eksempel om det er snakk om en urinveisinfeksjon med bakterier. Urinveisinfeksjoner kan spre seg til livmoren og sette igang fødselen for tidlig.

Les også: - Ingen sikre allergiforebyggende tiltak