Nyhetsartikkel

Nøtter og graviditet

Gravide må gjerne spise nøtter - så lenge hun ikke er allergisk.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kan til og med gi helsegevinster for barnet.

At gravide kvinner ikke bør spise nøtter, er misvisende. Nøtter under svangerskapet gir heller helsefordeler enn ulemper for barnet, mener forskerne bak en ny studie publisert i JAMA Pediatrics.

De mener det er mindre sjanse for at barnet utvikler nøtteallergi, hvis moren spise nøtter under svangerskapet.

Forskerne bak studien har undersøkt mer enn 8000 barn i USA. 140 barn som deltok i undersøkelsen, hadde peanøttallergi. Resultatene viste at barna med mødre som ikke var allergiske og som spiste nøtter fem ganger i uken eller mer i løpet av svangerskapet, hadde den laveste risikoen for å få peanøttallergi.

Les også: Nøtter forlenger livet!

Sprikende forskning

Forskerne skriver at i mange år har retningslinjer innen pediatrien anbefalt at barn unngår peanøtter og andre nøtter de første tre leveårene, mens noen eksperter har også rådet gravide kvinner til å unngå å spise nøtter. Disse anbefalingene ble opphevet nylig siden litteraturen om temaet ikke støttet dem.

Les også: Allergi eller intoleranse mot nøtter, mandler og frø

De skriver at i flere tiår har mange forskere hevdet at restriksjoner i mors kosthold under svangerskapet kan forebygge matallergier. Andre studier igjen har vist at om mor unngår peanøtter under svangerskapet, kan dette gi en økning i allergi hos barnet. Andre studier fant ingen koblinger til dette.

- Vår studie støtter hypotesen om at tidlig eksponering for allergener øker sannsynligheten for toleranse og dermed reduseres risikoen for matallergi i barndommen. Andre studier er nødvendig for å bekrefte dette, men i mellomtiden kan våre data støtte de nye retningslinjene om at mødre ikke bør unngå peanøtter og andre nøtter under graviditeten og ammingen - med mindre de er allergiske, sier en av forfatterne bak studien, Lindsay Frazier ved Boston barnesykehus i en nyhetsmelding.

Les også: Nøtter er godt for helsa

Vil unngå forvirring

I en redaksjonell leder i Jama Pediatrics kommenterer Ruchi Gupt, som er ekspert på matvarallergi hos barn og professor ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, denne studien. Hun skriver at det ikke er rart at kvinner søker kostråd under svangerskapet, siden økningen av barn med matvareallergi øker. Likevel er det viktig at eksperter og vitenskapen ikke gjør kvinner forvirret.

Hun mener at anbefalinger om potensielt allergifremkallende matvarer under graviditeten har floppet i lang tid. I 2000 sa retningslinjene i USA at kvinner ikke bør spise peanøtter og andre nøtter under svangerskapet. Hun skriver at gjeldende retningslinjer som anbefaler at mødre ikke bør begrense sine dietter under svangerskapet, fortsatt er et mye debattert tema blant matallergieksperter. Hun mener denne nye studien fra Boston barnesykehus gir god innsikt i hvordan kvinner bør forholde seg til nøtter under svangerskapet. Men hun skriver også at det å forstå hvordan mors ernæring henger sammen med utviklingen av matallergier blant barn, bare er en brikke i denne forskningen.

Antall barn med matallergi vokser stadig og rammer en av 13 barn i USA i dag. Dette har stor betydning for folkehelsen, og både livskvaliteten og friheten innad i familien forringes. Ruchi Gupt etterlyser enda mer forskning som kan gi bedre forståelse for hvordan mors kosthold påvirker alt dette og hvorfor stadig flere barn utvikler matallergier - og selvfølgelig hvordan man kan hindre det.

Les også: Feil om peanøttallergi

Kilder

Referanser

  1. Frazier L, Camargo C, et.al. Prospective Study of Peripregnancy Consumption of Peanuts or Tree Nuts by Mothers and the Risk of Peanut or Tree Nut Allergy in Their Offspring . JAMA Pediatr 2013.