Spedbarnskolikk er en lite utforsket lidelse hvor man ikke har noen dokumentert effektiv behandlingsmetode. Det er en ufarlig tilstand, men kan være svært plagsom for både barn og foreldre i de første levemånedene.
Nå vil en gruppe leger, som også er spesialister i akupunktur, samarbeid med Universitetet i Oslo for undersøke om akupunktur hjelper mot spedbarnskolikk. Prosjektet vil gå over to år, og 13 spesialister i allmennmedisin med praksis i forskjellige deler av landet vil delta.
Se også: www.spedbarnskolikk.no
- Normaliserer nervesystemet
Hva som faktisk skjer når et spedbarn med kolikk blir behandlet med akupunktur, vet man ikke med sikkerhet, sier Trygve Skonnord, spesialist i allmennmedisin og en av legene bak prosjektet.
- Men akupunktur medfører trolig en normalisering av funksjonen til det autonome nervesystemet som styrer blant annet fordøyelsesorganene. Det er også teorier om at akupunkturen påvirker kjemiske stoffer i hjernen som regulerer for eksempel døgnrytmen, sier han til Pasienthåndboka.
Les også: Dette er akupunktur
Mye skriking
Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn. Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker. Diagnosen stilles bare hos barn som er mindre enn 3 måneder gamle.
Les også: Dette er spedbarnskolikk
Som regel starter tilstanden to til fire uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp seks uker etter fødselen. Kolikken kommer som regel om kvelden.
Kolikkbarn skriker to-sju timer om dagen, mens andre barn vanligvis skriker omtrent to timer per dag. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk. Man tror spedbarnskolikk skyldes en forstyrrelse eller en umodenhet i spedbarnets tarmregulering.
To nålestikk
Trygve Skonnord sier til Pasienthåndboka at de ikke fant noen dokumentasjon for akupunktur mot spedbarnskolikk da de startet prosjektet, men at det nå nylig ble publisert en studie fra Sverige. Her hadde forskerne gitt standard akupunktur kontrollert mot placebo, og fant at akupunktur reduserte både gråteintensitet og annen gråterelatert atferd (klynking, grimaser, osv).
Studien har imidlertid noen svakheter, blant annet at er det bare var 40 barn med i studien. Skonnord og hans kolleger vil inkludere 200 barn i studien, siden statistiske beregninger viser at man må ha minst 180 barn med for å få sikre nok resultater. Selve akupunkturen er standardisert og barnet vil få et nålestikk i akupunkturpunktet Stomach 36 (som styrker mage og milt) på begge legger. Nålen blir tatt ut etter 30 sekunder. Dette gjøres 3 dager på rad.
- Det pleier å gå greit selv om barnet skulle gråte underveis, sier Skonnord. Han forteller at halvparten av barna vil få akupunktur, mens den andre halvparten ikke får behandling.
Må føre "gråtedagbok"
- For å få et godt vitenskapelig resultat på studien, må vi "blinde". Det vil si at foreldrene, og den som intervjuer foreldrene, ikke skal vite om barnet har fått akupunktur eller ikke. Derfor setter vi en tusjflekk på selve punktet og et plaster over. Foreldrene må føre en "gråtedagbok", og vil også bli spurt om utviklingen av kolikken, sier han.
- Hvis dere klarer å dokumentere effekten av akupunktur, hvor er det naturlig å tenke seg at spedbarn skal få denne behandlingen i framtida?
- Da er det naturlig at man tar i bruk denne behandlingsmetoden i primærhelsetjenesten, både hos fastleger og på helsestasjoner i tillegg til at andre akupunktører også vil tilby dette, sier Skonnord.
Lyst til å delta?
Studiet er godkjent av regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Siden prosjektet nettopp har startet, trenger forskerne nesten 200 deltakere til. Det er 13 legekontorer som gir behandling i Vest-Agder, Aust-Agder, Vestfold, Østfold, Akershus, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.
Ønsker du å delta i prosjektet med ditt barn, kan du gå inn på hjemmesiden www.spedbarnskolikk.no for å få mer informasjon.