Informasjon

Skal gravide spise for to?

Slanking under svangerskapet medfører ingen risiko for barnet.

Det viser en studie publisert i British Medical Journal (BMJ).

Forskerne bak studien har sett på resulatene fra 44 tidligere studier der over 7000 kvinner er involvert. Konklusjonen er klar: Gravide kvinner trenger ikke spise for to. Å spise sunt hindrer overflødig vektøkning og reduserer risikoen for komplikasjoner. Og slanking er ikke skadelig for fosteret.

Den nye forskningen er ikke helt i tråd med de gjeldende rådene til gravide.

Helsedirektoratet anbefaler ikke slanking under svangerskapet. De skriver i sine råd til gravide at de må få i seg nok næringsstoffer og energi. Vanlig vektøkning er mellom 11 og 16 kilo, men dersom kvinnen i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om hun bare går opp noen få kilo i løpet av svangerskapet.

Les også: Kostråd til gravide

Videre skriver de at variert kosthold derfor er viktig for gravide kvinner, og at de bør følge de generelle kostrådene.

I rådene fra National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE), utgitt i 2010, står det at: "Slanking under graviditet anbefales ikke da det kan skade helsen til det ufødte barnet." Men kvinner rådes til å ta sikte på å nå en sunn vekt før de blir gravide.

Les også:Råd om trening under graviditet

Kosthold mest å si

Forskerne i BMJ-studien skriver at i Europa og i USA veier mellom 20 og 40 prosent av gravide kvinner mer enn hva som er anbefalt under svangerskapet. Høy vekt er koblet til blant annet svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk og diabetes.

Denne studien har sammenlignet kosthold og mosjon, eller kombinasjon av disse to, og sett på hvilken effekt dette har hatt på gravide kvinner.

Kostholdsrådene var basert på å begrense kaloriinntaket, ha et balansert kosthold og spise mat som helkorn, frukt, grønnsaker og belgfrukter. Forskerne undersøkte deretter hvor mye kvinner gikk opp i vekt under svangerskap og om det oppstod komplikasjoner.

Les også: Endringer i kroppen under svangerskapet

Både kostholdsråd og mosjon og kombinasjonen av disse to reduserte kvinnenes vektøkning, men det viste seg at kosten hadde mest å si.

Les også: Trygg trening med passasjer

Kvinner som fulgte en kontrollert diett, hadde mindre sannsynlighet for å utvikle komplikasjoner, men forskerne understreker at disse funnene må undersøkes nærmere i større studier.

Imidlertid konkluderer de med at babyenes fødselsvekt ikke påvirkes av slanking.

Les også: Gravid - og full av spørsmål

Skader ikke fosteret

- Kvinner kan være bekymret for at slanking under svangerskapet kan ha en negativ innvirkning på barnet. Denne forskningen viser at slanking er trygt og at barnets vekt ikke påvirkes, sier Dr Shakila Thangaratinam til BBC. Hun er fødselslege ved Queen Mary, University of London og leder av studien.

- Vi ser at stadig flere kvinner får for stor vektøkning når de blir gravide, og vi vet at disse kvinnene og babyene deres har økt risiko for komplikasjoner. Vektkontroll er vanskelig, men denne studien viser at ved nøye rådgivning, spesielt om kosthold, kan vi redusere vektøkning under svangerskapet. Den viser også at en kontrollert diett kan bidra til å redusere risikoen for en rekke komplikasjoner, sier hun.

Har du sjekket ut graviditetsorakelet?

Kilder

Referanser

  1. S Thangaratinam, E Rogozińska, et.al. Effects of interventions in pregnancy on maternal weight and obstetric outcomes: meta-analysis of randomised evidence. BMJ 2012; 344:: e2088.