Bilde

Leopolds fire håndgrep

Leopolds håndgrep brukes til å bestemme barnets posisjon i mors mage, og særlig til å avdekke et mulig tverrleie. Ved de første tre håndgrep står man vendt mot den svangres ansikt

Leopolds første håndgrep

1. Leopoldske handgrep

Begge hender legges flatt på den gravides abdomen med samlede fingre. Man lar hendene gli opp og ned langs uterus. Dette gjøres for å bestemme hvor høyt toppen av uterus står (fundus uteri).

Leopolds andre håndgrep

Hendene legges på begge sider av fundus med fingerspissene pekende mot hverandre. Dette grepet gjøres for å bestemme hvilken vei ryggen vender. 

Leopolds tredje håndgrep

Bilde mangler, følg lenken for å se håndgrepet

Tradisjonelt gjøres dette grepet med en hånd, men det er ofte mindre ubehagelig for kvinnen om undersøkeren har ansiktet mot den svangres føtter og bruker begge hender til å utføre undersøkelsen.

Håndgrepet er ment å avsløre om fosteret har festet seg i fødeposisjon. Klem den nedadvendende delen av fosteret oppover ved å presse fingrene/hendene lett sammen og rugg forsiktig. Om fosteret beveger seg har det enda ikke festet seg.

Leopolds fjerde håndgrep

Ved dette håndgrepet står man med ansiktet mot den svangres føtter. Med løftede håndledd føres de fire ulnare fingre like ved midten av ligamentom inguinale. Deretter lar man fingerspissene gli nedad og i dybden, "som om man følte innvendig i en trakt". Dette grepet gjøres for å bestemme forliggende del og hvor dypt fosteret står i bekkeninngangen. Om barnets hode er riktig posisjonert skal man kjenne bakhodet på motsatt side av ryggen, om hodet er hyperekstendert vil bakhodet kjennes på samme side som ryggen.