Bilde

Leopolds fire håndgrep

Temaside om Korona

Leopolds håndgrep brukes til å bestemme barnets posisjon i mors mage, og særlig til å avdekke et mulig tverrleie. Ved de første tre håndgrep står man vendt mot den gravides ansikt

Leopolds første håndgrep

Leopolds maneuver 1.jpg

Begge hender legges flatt på den gravides mage med samlede fingre. Man lar hendene gli opp og ned langs uterus. Dette gjøres for å bestemme hvor høyt toppen av uterus står (fundus uteri).

Leopolds andre håndgrep

Leopolds maneuver 2.jpg

Hendene legges på begge sider av fundus med fingerspissene pekende mot hverandre. Dette grepet gjøres for å bestemme hvilken vei ryggen vender. 

Leopolds tredje håndgrep

Leopolds maneuver 3.jpg

Tradisjonelt gjøres dette grepet med en hånd, men det er mer skånsomt for kvinnen om undersøkeren har ansiktet mot den gravides føtter og bruker begge hender til å utføre undersøkelsen.

Håndgrepet er ment å avsløre om fosteret har festet seg i fødeposisjon. Klem den nedadvendende delen av fosteret oppover ved å presse fingrene/hendene lett sammen og rugg forsiktig. Om fosteret beveger seg har det enda ikke festet seg.

Leopolds fjerde håndgrep

Leopolds maneuver 4.jpg

Ved dette håndgrepet står man med ansiktet mot den gravides føtter. Med løftede håndledd føres de fire ulnare fingre like ved midten av ligamentum inguinale. Deretter lar man fingerspissene gli nedad og i dybden, "som om man følte innvendig i en trakt". Dette grepet gjøres for å bestemme forliggende del og hvor dypt fosteret står i bekkeninngangen. Om barnets hode er riktig posisjonert skal man kjenne bakhodet på motsatt side av ryggen, om hodet er hyperekstendert vil bakhodet kjennes på samme side som ryggen.