Det er IOC (Den internasjonale olympiske komité) som har tatt initiativet til studien, der et ekspertutvalg har gjennomgått litteratur om fysisk aktivitet og trening under svangerskapet og etter fødselen.
Rektor og professor Kari Bø (bildet) ved Norges idrettshøgskole har ledet arbeidet med litteraturstudien. Studien er publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Bø forteller til NHI.no at IOC har stadig mer fokus på kvinner og toppidrett - og også på kvinners helse generelt.
- Når stadig flere kvinner deltar i olympiske idretter og forsetter å være aktive og prestere på toppidrettsnivå langt opp i 30 årene, omfatter idrettskarrieren også de årene hvor kvinner flest føder barn. Et økende antall toppidrettskvinner vil derfor velge å bli gravide og få barn og samtidig ønske å fortsette sin idrettskarriere både under tidlig graviditet og etter fødsel. Det var derfor et ønske å få frem den forskningsbaserte kunnskapen som i dag finnes på dette feltet, forteller Bø.
Kort oppsummert ser det ut til at graviditet og fødsel kan være positivt for idrettskarrieren. Hvis den gravide klarer å holde et moderat aktivitetsnivå, trenger ikke den fysiske formen å bli dårligere av en graviditet - derimot kan den bli bedre på grunn av at det skjer fordelaktige fysiologiske endringer særlig innen hjerte og kretsløp.
- Dette er selvsagt avhengig av at det er et svangerskap uten komplikasjoner. Vi ser en økning i sirkulatorisk kapasitet (hjerte-kretsløp) i tidlig fase av svangerskapet som kan være gunstig i forhold til utholdenhetsidretter, sier Kari Bø til NHI.no.
Hvor mye kan man trene?

- Hvilket aktivitetsnivå bør en frisk, gravid idrettsutøver ha med tanke på å komme tilbake i toppform etter fødselen?
- Dette er helt individuelt og avhengig av hvilken idrett det er snakk om - det er for eksempel stor forskjell på en orienteringsløper og en rytmisk gymnast. Orienteringsløperen kan fortsette sin idrettsaktivitet, men moderere intensiteten og gå over til gang i stedet for løp når magen blir for tung. Gymnasten vil ikke klare å gjøre sine meget avanserte bevegelser under graviditeten på grunn av belastningen på rygg og bekken og må derfor gjøre andre aktiviteter i den siste 2/3 av graviditeten, sier Bø.
Hun sier at den gravide likevel kan holde formen ved like ved å trene utholdenhet, styrke og bevegelighet, og også enklere teknikktrening.
- Vi anbefaler utholdenhetstrening med moderat intensitet 3-4 ganger per uke og styrketrening av de største muskelgruppene 2-3 ganger per uke. Dette er det samme for gravide og for folk flest. Godt trente idrettsutøvere kan selvfølgelig ta i relativt mer enn andre som er mindre trent, sier hun.
Bø forteller at styrketrening av bekkenbunnsmusklene har god dokumentert effekt og kan både forebygge og behandle urininkontinens om man trener under graviditeten. Det viser seg at denne treningen ikke har noen negativ effekt på fødselen, man blir ikke for stram av å trene disse musklene.
- Når det gjelder trening av magemuskler vet vi lite om disse kan trenes effektivt når de er strukket, og vi vet ikke hvilke øvelser som i tilfelle er mest effektive, sier Bø.
Kan trene seg kjapt tilbake

- Hva med en «vanlig» mosjonist – hvilket aktivitetsnivå kan hun holde uten at det er noen fare for seg selv og fosteret?
- Vi anbefaler samme aktivitetsnivå som for ikke-gravide: Det vil si minimum 30 minutter aktivitet per dag, gjerne bestående av mer treningsrelatert aktivitet 3-4 ganger per uke. Aktiviteter uten løp og hopp er gode aktiviteter når magen begynner å bli stor (sykling, svømming, rask gang, gymnastikk og low impact aerobics).
Hun forteller at intensiteten bør være moderat. Styrketrening kan gjennomføres på de store muskelgruppene 2 til 3 ganger i uka - inkludert bekkenbunnsmusklene .
Mange har nok en forestilling om at idrettskarrieren er over etter en fødsel.
- Det er nok mange som har tenkt det, men det behøver absolutt ikke være tilfelle dersom man har hatt ukomplisert svangerskap og fødsel. Vi har gode eksempler på kvinner som er kommet tilbake og prestert bedre enn tidligere, sier Bø.
- Hva om graviditeten av forskjellige grunner setter en stopper for hovedaktiviteten til kvinnen – vil det ikke bli for mye tapt trening til å kunne prestere som før?
- For noen kan det bli det, og mange synes jo også det er helt ok at karrieren tar slutt på et eller annet tidspunkt. Men man må også huske at selv om man ikke får trent optimalt noen måneder, kan de fleste trene seg raskt opp igjen etter fødsel, forteller Bø.
- Det gjelder først og fremst å få kontroll på bekkenbunnsmusklene, mage og rygg og deretter ta seg tid til å bygge seg gradvis opp. Mange starter opp med for rask progresjon og med for stor belastning og kan få skader av dette. Kroppen har tross alt gått gjennom en stor forandring og man må ha noe tålmodighet for å bygge seg opp igjen, sier hun.