Nyhetsartikkel

Intens trening i svangerskapet

Det er usannsynlig at intense treningsøkter i svangerskapet skal forlenge fødselen eller øke risikoen for tidlig fødsel.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en såkalt consensus statement (enighet i en gruppe) fra den internasjonale olympiske komitè (IOC), som ble publisert i British Journal of Sports Medicine i oktober 20161.

Dette er den andre i en serie av fem uttalelser som er utstedt av IOC og som handler om trening i svangerskapet - inkludert hos toppidrettsutøvere. Konklusjonene er basert på en systematisk gjennomgang av tilgjengelige studier som ble sammenfattet av et internasjonalt ekspertpanel i løpet av et tre dager langt møte i Lausanne i Sveits i september 2015. Forfatterne påpeker at den totale kvaliteten på tilgjengelige studier som har undersøkt effekten intens trening har på svangerskap, ikke er sterk. Det er få studier som er utført på gravide toppidrettsutøvere.

Les også: Råd om trening under graviditet

Bekkenmuskulatur og fødselsvarighet

Forfatterne har lett etter mulige effekter intens trening kan ha på både mor og barn i tiden like før og etter fødselen. De har særlig tatt for seg de vanligste bekymringene.

Blant disse bekymringene er at høy treningsintensitet og vekttrening skal svekke blodtilførselen til fosteret, og at dette skal øke risikoen for abort, eller at det skal begrense fosterets næringsinntak - og dermed også fosterets vekst. En annen bekymring er knyttet til bekkenmuskulaturen: Det har tidligere blitt antydet at hard trening i svangerskapet kan endre stramningen i bekkenmuskulaturen - og slik muligens forlenge fødselen, eller øke risikoen for bruk av tang eller keisersnitt.

Les også: Trygg trening med passasjer

Forfatterne skriver at selv om intens trening øker fosterets hjertefrekvens, er dette bare midlertidig. Når mor er ferdig med treningsøkten, går hjerterytmen tilbake til det normale - også hos fosteret. Kvaliteten på forskningen på dette området er dårlig, påpeker de. Toppidrettsutøvere som planlegger å bli gravide, bør kanskje vurdere å begrense treningsintensiteten i uken etter eggløsning og i de tre første månedene av svangerskapet, skriver de videre.

Les også: Varselsignaler ved trening i svangerskapet

Reduserer unødig stor fødselsvekt

Det finnes sterke bevis for at trening i svangerskapet reduserer unødig stor fødselsvekt hos barnet, uten at det øker risikoen for at barnet skal være undervektig ved fødselen. Det er også moderat gode bevis for at det ikke øker risikoen for tidlig fødsel eller for at barnet skal være i dårlig form ved fødselen og ikke har dårligere Apgar skåre enn andre nyfødte.

Det er moderat gode bevis for at trening under svangerskapet ikke øker risikoen for at fødselen må settes igang, eller for klipping eller epidural smertelindring. Disse faktorene har ikke blitt studert hos toppidrettsutøvere.

Når det gjelder innvirkning på fødselsmetode, er det fortsatt usikkert, men noe forskning antyder at intens fysisk aktivitet i svangerskapet reduserer risikoen for keisersnitt. Årsaken til dette kan muligens forklares ved at gravide som trener jevnlig, har mindre sannsynlighet for å lide av fedme - som er en betydelig risikofaktor for keisersnitt.

Les også: Trening etter fødselen

Kilder

Referanser

  1. Bø K, Artal R, Barakat R, et al, IOC Medical Commission. Consensus statement: Exercise and pregnancy in recreational and elite athletes: 2016 evidence summary from the IOC expert group meeting, Lausanne. Part 2—the effect of exercise on the fetus, labour and birth. Br J Sports Med 2016; 50: 1297-1305. bjsm.bmj.com