Informasjon

Ufrivillig barnløshet, infertilitet

Ufrivillig barnløshet eller infertilitet betyr manglende graviditet etter ett år med regelmessige og ubeskyttede samleier. Vanlige årsaker til ufrivillig barnløshet er forstyrrelser i eggløsning, skader i egglederne, høy alder hos kvinnen eller redusert sædkvalitet.

Temaside om Korona

Hva er det?

Infertilitet defineres som regelmessig samleie uten prevensjon over ett år uten å oppnå graviditet. Primær infertilitet er når kvinnen aldri har vært gravid. Sekundær infertilitet er når kvinnen har vært gravid tidligere. Hos unge, friske par er sannsynligheten for å oppnå befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode 20 til 25 prosent og i løpet av ett år rundt 90 prosent. Etter som årene går, reduseres kvinnens evne til å bli gravid, og risikoen for spontanabort øker. Etter 35-årsalderen er kvinnens fertilitet vesentlig redusert.

Det er beregnet at en av ti av befolkningen opplever periodevis eller vedvarende ufrivillig barnløshet. Siden kvinner i våre dager venter lenger med å få barn, forventes andelen par som får problemer med å oppnå graviditet, å øke.

Animasjon om nedsatt befruktningsevne, infertilitet
Neste side