Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten - fem til ti prosent, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.
Dersom du er under 30 år, anbefales det å ta kontakt med lege etter ett til halvannet år dersom du fortsatt ikke har blitt gravid. Dersom du er over 30 år, eller mistenker at det er en grunn til at du ikke blir gravid, for eksempel at du sjelden har menstruasjon, er det ingen grunn til å vente så lenge.
Forberedelser
For å øke sjansen for å bli gravid, er det flere ting du kan gjøre. Selvfølgelig må du slutte med prevensjon, men husk at det kan ta litt tid før eggløsningen starter som normalt igjen.
Andre faktorer som kan påvirke eggløsningen, er:
- Undervekt - som kan føre til sporadisk eller ingen eggløsning
- Overdreven trening - som kan forstyrre kvinnenes kjønnshormoner progesteron og østrogen
- Uheldig spisemønster som crash dieting (meget lavt inntak av kalorier i kortere perioder) eller å hoppe over måltider
- Røyking - dette forandrer slimet i livmorhalsen, noe som kan hindre sædcellene i å nå egget. I tillegg øker det risikoen for spontanabort
- Ikke drikk alkohol og ikke bruk narkotika
- Ta heller ikke medisiner eller naturlegemidler uten å ha avklart med legen din om det er ok
- Alder - etter at du har fylt 35 år er risikoen for fruktbarhetsproblemer, spontanabort og visse kromosomavvik økt. Høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes er også mer vanlig blant eldre mødre. Slike tilstander bidrar ikke nødvendigvis til infertilitet, men øker risikoen for komplikasjoner ved svangerskap og fødsel.
En annen viktig ting du bør gjøre når du har bestemt deg for å bli gravid, er å starte med folat-tilskudd for å forebygge ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter hos barnet.