Risiko for gravide
En gravid kvinne som planlegger en lengre reise, bør søke råd hos sin lege angående helserisiko ved reisen og oppholdet, og den økte risikoen svangerskapet i seg selv medfører. Hvis den gravide er frisk, ikke tidligere har hatt kompliserte svangerskap og ikke har spesielle sykdommer, kan hun reise hvis hun tar forholdsregler for ikke å utsette seg selv og fosteret for fare. Det er lavest risiko for komplikasjoner og den gravide er mest i velbefinnende i midtre tredjedel av svangerskapet.
Men komplikasjoner i tidligere svangerskap og tidligere svangerskap utenfor livmoren medfører risiko for gjentakelse. Komplikasjoner i det aktuelle svangerskapet, flerlingsvangerskap og en rekke kroniske sykdommer medfører økt behov for overvåking i svangerskapet og kan innebære at reisen bør frarådes. Problemer med morkaken og alvorlig blodmangel (anemi, inkludert sigdcelleanemi) skal medføre stor tilbakeholdenhet (er relative kontraindikasjoner) med å fly.
Svangerskapsjournal i oversettelse og dokumentasjon for forventet termin bør medbringes. Det er også fornuftig å skaffe seg informasjon om helsetjenestene på bestemmelsesstedet. Planlagt fødsel i land med lavere sykehusstandard bør frarådes, og hjemreise må skje så lenge før termin som flyselskapets regler tilsier.
Gravide utsetter seg for en viss risiko ved å reise utenlands, spesielt til tropiske strøk og ved reiser under primitive forhold. En gravid utsetter seg for en særlig risiko ved å reise til malariaområder. Falciparummalaria hos gravide kan resultere i for tidlig fødsel eller abort. Gravide bør derfor frarådes å reise til malariastrøk hvis det ikke er helt nødvendig. Dersom den gravide allikevel velger å reise til malariastrøk, er det viktig å være nøye med myggstikkprofylakse, og eventuell adekvat medikamentell profylakse. Valg av malariamedikament i høyrisikoområde for malaria må vurderes opp mot risikoen for bivirkning og fosterskade ved bruk av medikamentet.