Informasjon

Hva skjer ved befruktningen?

Befruktningen innebærer at en sædcelle fra mannen trenger inn i en eggcelle hos kvinnen. Befruktning skjer ved eggløsningen - som vanligvis finner sted 14 dager før neste menstruasjon.

Befruktning er en av de fundamentale egenskapene som skiller levende fra ikke-levende ting.

Hva er befruktning?

Befruktning innebærer at en sædcelle, spermie, fra mannen trenger inn i en eggcelle hos kvinnen. I de aller fleste tilfeller oppstår befruktning som et resultat av et seksuelt samleie mellom mann og kvinne. Det befruktede egget fester seg i livmoren og vokser og blir et foster som i løpet av ni måneder utvikler seg til et barn.

Kjønnsorganene

Livmoren sett forfra
Urinveier og mannlige kjønnsorgan

Kvinnens reproduksjonsorganer, eller kjønnsorganer, kan deles i de ytre og de indre. De ytre kjønnsorganene består av klitoris, kjønnsleppene og skjedeåpningen. De indre kjønnsorganene består av skjeden, livmorhalsen, livmoren, egglederne og eggstokkene. Hver måned frigjør den ene eggstokken et egg. Det vandrer fra eggstokken via egglederen ned til livmoren. Dersom egget ikke befruktes, går det til grunne i løpet av et par dager.

Mannens synlige kjønnsorganer består av penis og pungen med testiklene. Sædceller dannes i testiklene og kommer derfra over i bitestiklene som også befinner seg i pungen. Fra disse går sædlederen inn i bukhulen, passerer gjennom prostatakjertelen og åpner seg i indre del av urinrøret. Like ved prostatakjertelen ligger det to sædblærer som produserer og skiller ut mye av våtstoffet som sæden består av. Når mannen får seksuell utløsning, blandes sædcellene med våtstoffet og pumpes ut gjennom urinrøret og ut av penis.

Eggløsning

En forutsetning for befruktning er at det finnes et egg som lar seg befrukte. Et slikt egg er kun tilgjengelig et par dager i måneden, og det frigjøres cirka 14 dager før neste menstruasjon. Når egget løsner fra eggstokken, fanges det opp av egglederen. Egget kan leve i egglederen opptil 48 timer. Selv om dere har samleie noen dager før eggløsningen, kan kvinnen bli gravid. En del spermier kan nemlig leve opptil fem dager etter at mannen har fått utløsning.

Befruktningen

Sædceller
Sædceller

Spermiene som mannen tømmer ut i skjeden, forekommer i starten i et antall av cirka 500 millioner. De har evnen til å bevege seg fordi de er utstyrt med en lang hale - de minner om rumpetroll. Fra skjeden finner mange av dem veien til livmorhalsen, de svømmer inn i  og gjennom livmorhulen og ut i egglederne.

Det store antallet spermier øker sjansen for å oppnå befruktning. Ikke alle spermiene finner veien opp til egglederne og ikke alle overlever den "lange" svømmeturen. Det er et kappløp mellom spermiene, fordi det er bare én av dem som kan trenge inn i og befrukte egget. Straks det har skjedd, utløses en kjemisk reaksjon som sperrer de andre spermiene fra å trenge inn i egget. Disse spermiene dør i løpet av kort tid.

Befruktningen skjer vanligvis inne i den ene egglederen. Det befruktede egget skyves mot livmoren og etter to til syv dager er egget fremme i livmoren. Der graver det seg ned i livmorens slimhinne og fester seg. Allerede på dette tidspunkt har det befruktede egget delt seg flere ganger og består nå av flere celler og utgjør det fagfolkene kaller et embryo.

Vil du vite mer?