Informasjon

Bilbelte og graviditet

Bruk av bilbelte er like nødvendig i graviditeten som ellers. Bilbeltet beskytter både deg og det ufødte barnet.

Du bør alltid bruke bilbelte. Bilbeltet beskytter både deg og det ufødte barnet. Den vanligste årsaken til at et foster dør etter en bilulykke, er fordi moren dør.

Påse at du har bilbeltet korrekt på deg. Mage- og skulderbeltet skal forhindre at du kastes ut av bilen. Skulderbeltet holder trykket fra kroppen din bort fra barnet ved en eventuell kollisjon. Du bør ha på deg bilbelte uansett hvor i bilen du sitter.

Plassering av bilbeltet

Du bør bruke et trepunkts-belte. Det vil si et mage- og et skulderbelte. Magebeltet bør gå under magen din, over hoftene og så høyt oppe på lårene som mulig. Skulderbeltet bør gå mellom brystene dine og til side for magen. Stroppene i bilbeltet skal aldri gå direkte over magen din. Beltet bør være passe stramt. Når du kjører bil, bør du skyve setet så langt tilbake du kan, mens du fortsatt når pedalene uten problemer.

Tiltak ved bilulykke

Du bør få legetilsyn med en gang, selv om du ikke tror at du er skadet. De fleste skadene på et ufødt barn inntrer i løpet av noen få timer etter ulykken. Legen bør undersøke deg og fosteret så tidlig som mulig etter skaden, særlig hvis du er mer enn seks måneder gravid. Det kan bli aktuelt å gjøre ultralyd. Ta kontakt med lege med en gang hvis du har smerter i magen, hvis det lekker blod eller væske fra skjeden, eller du får sammentrekninger i magen.

Air-bag

De fleste eksperter er enige om at air-bagger er sikre og kan beskytte deg (moren) mot hodeskade. Air-baggen i bilen må ikke kobles ut fordi du er gravid. Air-baggen er ingen erstatning for bilbeltet. Du skal derfor alltid bruke bilbelte selv om bilen din har air-bag.

Hvor bør jeg sitte hvis jeg er passasjer?

Som passasjer kan du skyve setet helt tilbake, eller sitte i baksetet. Skader ved bilulykker er vanligvis mindre alvorlige blant passasjerene i baksetet. Det er likevel viktig å bruke bilbelte. Hvor i bilen moren sitter ved en bilulykke, er ikke vist å ha noen betydning for sikkerheten til det ufødte barnet i en bilulykke. Sent i graviditeten er det best å være passasjer, og skyve setet så langt bak som mulig.