Informasjon

Folsyre i graviditet

Folsyre anbefales til alle kvinner som planlegger å bli gravide og frem til de er tre måneder på vei.

Folsyre, eller folat, er et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt. Det er svært små mengder som skal til. Det er beregnet at voksne trenger ca. 300 mikrogram per dag (1 mikrogram = 1 milliondel av ett gram), mens kvinner som planlegger graviditet anbefales folattilskudd på 400 mikrogram (0,4 mg) daglig fra minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder, i tillegg til folat fra et variert kosthold1.

Hva er folsyre?

Normalt dekkes behovet for folat med vanlig sunt kosthold. Spinat, brokkoli, grønne blad-grønnsaker, appelsin, melk, kornprodukt og innmat er matvarer som inneholder mye folat, og deler av dette inngår i kostholdet til de fleste. Mangel på folat er derfor relativt uvanlig, og finnes først og fremst hos personer som er feilernærte, eller hvor sykdommer i tarmsystemet fører til svekket opptak av næring.

Hos voksne personer fører mangel på folat i første rekke til at blodprosenten blir for lav selv om en ikke har jernmangel. Folatmangel kan også føre til psykiske symptomer, og det kan føre til forstyrrelser i nervesystemet: svekket følelsessans, forstyrret ryggmargsfunksjon.

Hvorfor ekstra folsyre ved graviditet?

Folat er en viktig byggesten også for fosteret, og behovet under svangerskap er større enn hos ikke-gravide. Forskning har vist at den medfødte sykdommen som kalles ryggmargsbrokk (myelo-meningocele) har sammenheng med lavt nivå av folat i kroppen. Forskning viser at når kvinner regelmessig tar ekstra tilskudd av folat i forbindelse med svangerskap, har det ført til en tydelig nedgang i forekomsten av denne alvorlige sykdommen. Folattilskudd tidlig i svangerskapet synes også å redusere risikoen for isolert leppespalte med eller uten ganespalte med omtrent en tredjedel, selv om forskningen rundt dette ikke ennå er robust nok.

Selv om ryggmargsbrokk er sjelden, anbefales nå tilskudd av folat før og under første del av svangerskapet som standardbehandling over hele verden. Det er ikke farlig å innta mer enn det daglige behovet av folat, og behandlingen er billig og uten bivirkninger.

Hvordan tar jeg folsyre?

Medisinen er reseptfri og kjøpes på apotek: Folsyre NAF ® eller Nycoplus Folsyre® tbl. 0,4 mg: 1 tbl. daglig fra tidspunktet en planlegger å bli gravid. Det vil si at du starter før du er blitt gravid, og du fortsetter til og med uke 12 i svangerskapet. Ved ikke planlagte svangerskap startes folattilskudd når man vet man er gravid, og det brukes til og med uke 12. Hos kvinner som tidligere har hatt svangerskap eller fødsler med nevralrørsdefekt anbefales folsyre 4 mg daglig, det vil si tidobbel dose.

Vil du vite mer?

  • Ryggmargsbrokk
  • Vitaminer, mineraler og kosttilskudd mens du er gravid - Matportalen.no

Kilder

Referanser

  1. IS-2170: Anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet