Informasjon

Folat og graviditet

Folat anbefales til alle kvinner som planlegger å bli gravide og frem til de er tre måneder på vei. Folat gis som tilskudd i tablettform, med en tablett om dagen.

Folat, er et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt. Det er svært små mengder som skal til. Det er beregnet at voksne trenger ca. 300 mikrogram per dag (1 mikrogram = 1 milliondel av ett gram), mens kvinner som planlegger graviditet, anbefales folattilskudd på 400 mikrogram (0,4 mg) daglig fra minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder, i tillegg til folat fra et variert kosthold.

Hva er folat?

Normalt dekkes behovet for folat med vanlig sunt kosthold. Spinat, brokkoli, grønne bladgrønnsaker, appelsin, melk, kornprodukt og innmat er matvarer som inneholder mye folat, og deler av dette inngår i kostholdet til de fleste. Mangel på folat er derfor relativt uvanlig og finnes først og fremst hos personer som er feilernærte, eller hvor sykdommer i tarmsystemet fører til svekket opptak av næring.

Hos voksne personer kan mangel på folat føre til at blodprosenten blir for lav selv om en ikke har jernmangel. Folatmangel kan også føre til psykiske symptomer, og det kan føre til forstyrrelser i nervesystemet: svekket følelsessans, forstyrret ryggmargsfunksjon.

Hvorfor ekstra folat ved graviditet?

Folat er en viktig byggestein også for fosteret, og behovet under svangerskap er større enn hos ikke-gravide. Forskning har vist at den medfødte sykdommen som kalles ryggmargsbrokk (myelo-meningocele) har sammenheng med lavt nivå av folat i kroppen. Forskning viser at når kvinner regelmessig tar ekstra tilskudd av folat i forbindelse med svangerskap, har det ført til en betydelig nedgang i forekomsten av denne alvorlige sykdommen. Folattilskudd tidlig i svangerskapet synes også å redusere risikoen for isolert leppespalte med eller uten ganespalte med omtrent en tredjedel, selv om forskningen rundt dette ennå ikke er robust nok.

Selv om ryggmargsbrokk er sjelden, anbefales nå tilskudd av folat før og under første del av svangerskapet som standardbehandling over hele verden. Tidligere bekymringer om mulig økt risiko for kreft ved langvarig tilskudd av folat er avkreftet i flere store studier, også blant mødre og deres barn i Norge. Det er ikke farlig å innta folattilskudd, jf. nasjonale anbefalinger, og behandlingen er billig og uten bivirkninger.

Hvordan tar jeg folat?

Folattilskudd er reseptfritt og kjøpes på apotek, for eksempel Folsyre NAF® eller Nycoplus Folsyre® tbl. 0,4 mg: 1 tablett daglig fra tidspunktet en planlegger å bli gravid. Det vil si at du starter før du er blitt gravid, og du fortsetter til og med uke 12 i svangerskapet.

Ved ikke planlagte svangerskap startes folattilskudd når man vet man er gravid, og det brukes til og med uke 12. Man kan gjerne ta multivitamintilskudd som er tilpasset gravide. Preparatene inneholder vanligvis 0,4 mg folsyre per døgndose - men sjekk dette. 

Hos kvinner som har fått påvist ryggmargsbrokk hos et foster i tidligere svangerskap, eller som selv har ryggmargsbrokk, anbefales folattilskudd 4 mg daglig i samme tidsrommet, det vil si tidobbel dose.

Ved bruk av epilepsimedisiner anbefales også en høyere dose i forbindelse med svangerskap. Anbefalingene er 1-4 mg daglig - dette avhenger av hvilket epilepsi-preparat som brukes. Snakk med nevrologen som har ansvaret for epilepsi-oppfølgingen om dette.

Når legen anbefaler økt dose folattilskudd, må du ta tabletter som kun inneholder folsyre. Det anbefales ikke å øke doseringen av multivitaminer i disse tilfellene da det kan føre til overdosering av andre vitaminer.

Vil du vite mer?