Nyhetsartikkel

Gravid - og behov for tannlegebesøk

Er det ok å få behandling hos tannlegen når du er gravid?

Det finnes mange historier om hva som skjer med tennene når en blir gravid. Som at det er ekstra viktig å passe tannhygienen under graviditeten og at enkelte behandlinger kan skade barnet.

Ifølge amerikanske Mayo Clinic1 kan tannbehandling gjøres når som helst under graviditeten. Men den beste tiden er imidlertid i andre trimester, uke 14 til 20.

En tanninfeksjon eller hevelse kan kreve øyeblikkelig behandling. Konsekvensene av å ikke behandle en infeksjon under graviditeten oppveier den mulige risikoen for medisinene som brukes under tannbehandlingen, skrive Mayo Clinic.

Hvis du er gravid og trenger en fylling eller å trekke en tann, skal de bedøvende medisinene tannlegen din bruker være trygge for både deg og babyen din.

Nettstedet WebMed2 skriver at du bør prøve å få til en tannlegetime før du blir gravid, slik at eventuelle tannproblemer kan behandles før graviditeten starter. 

Mouth Healthy3, som er ett nettsted i regi av American Dental Association, anbefaler tannbehandling under graviditeten. 

Hormonell påvirkning

Om du skal til tannlegen mens du er gravid, gis følgende råd:

  • Fortell tannlegen at du er gravid. Rutinemessige tannbesøk kan gjøres når som helst under graviditeten, men før du har en tannlegeavtale, kan du sjekke med fastlegen om det er noen spesielle forholdsregler som gjelder for deg.
  • Fortell tannlegen din om du tar legemidler eller om legen har gitt deg spesifikke medisinske råd. Det kan være tannlegen skal endre planen for tannbehandling basert på denne informasjonen.
  • Røntgen kan gjøres under graviditet. Tannlegen vil være svært forsiktig, og vil beskytte magen og skjoldkjertelen. Teknologiske fremskritt har gjort røntgenstråler langt tryggere i dag enn tidligere.
  • Ikke hopp over avtalen for tannkontroll hvis du er gravid. Graviditet forårsaker hormonelle endringer som gir deg økt risiko for tannkjøtttbetennelse og for ømt tannkjøtt - en tilstand som kalles "graviditetsgingivitt". Tannkjøttet kan også blø litt når du børster eller bruker tanntråd. Ubehandlet gingivitt kan føre til mer alvorlige former for tannkjøttsykdom. Vær spesielt oppmerksom på endringer i tannkjøttet under graviditeten.
  • Gravide kan være mer utsatt for hull i tennene av flere årsaker. Hvis du spiser mer karbohydrater enn vanlig, kan dette være en av grunnene. Morgenkvalme kan øke mengden syre i munnen, noe som kan påvirke emaljen på tennene.
  • Rutinene med å pusse tennene jevnlig og bruke tanntråd kan falle bort under graviditeten. Det kan være mange årsaker til det, som morgenkvalme, ømt tannkjøtt og utmattelse. Det er spesielt viktig å følge denne rutinen, dårlige vaner under graviditeten er forbundet med for tidlig fødsel, svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning.
  • God munnhygiene er viktig for å forebygge og /eller redusere tannproblemer.

Morgenkvalme og syreskader

Mouth Healthy svarer på spørsmål som ofte blir stilt av gravide: 

1. Bør jeg forandre rutinene for tannpuss når jeg er gravid?

Hvis du allerede pusser to ganger om dagen med en fluortannkrem og bruker tanntråd daglig, er det bare å fortsette med det gode arbeidet! Har du ikke disse rutinene, er dette en god tid å starte på. 

2. Mister jeg en tann for hver baby jeg får?

Nei, dette er en gammel myte. Å miste tenner er ikke en normal del av graviditeten, og hvis du gjør det, er det på grunn av tannproblemer du hadde fra før. Du kan imidlertid føle at tennene dine er litt løse. Hormonene progesteron og østrogen, som øker under graviditeten, kan være årsaken til dette. 

3. Jeg sliter med morgenkvalme. Hva bør jeg gjøre?

Morgenkvalme kan inntreffe når som helst på dagen. Oppkast inneholder magesyrer som kan ødelegge tennene. Å  vente med å pusse til etter at du har skylt munnen kan bidra til å forhindre syreskader: Skyll munnen før du pusser enten med vann, en fortynnet munnskylling eller en blanding av 1 kopp vann og 1 ts natron. Spytt dette ut, og puss tennene omtrent 30 minutter senere.

4. Å børste tenner gjør meg uvel. Hva gjør jeg?

I løpet av graviditeten er det mye som kan føre til at du føler deg uvel. Ta deg god tid og finn ut hva som fungerer for deg. Det kan hjelpe å endre smak på tannkremen, bruke en børste med et mindre hode eller børste på forskjellige tider av dagen. Det viktige er å fortsette rutinene siden gravide er mer utsatte for plager med tennene.  

5. Påvirker det jeg spiser babyens tenner?
Babyens tenner begynner å utvikle seg mellom tredje og sjette måned av svangerskapet. At du spiser sunt og riktig kan påvirke utviklingen av babyens tenner positivt. Få rikelig med næringsstoffer - inkludert vitamin A, C og D, protein, kalsium og fosfor. Ta tilskudd av folsyre, og spis mat med mye folat. 

Kilder

Referanser

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/dental-work-during-pregnancy/faq-20119318
  2. https://www.webmd.com/oral-health/dental-care-pregnancy
  3. https://www.mouthhealthy.org/en/pregnancy-slideshow