Nyhetsartikkel

Gravid - og behov for tannlegebesøk

Er det ok å få behandling hos tannlegen når du er gravid?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Her forsøker vi å rydde opp blant myter og fakta.

Det finnes mange historier om hva som skjer med tennene når en blir gravid. Som at det er ekstra viktig å passe tannhygienen under graviditeten og at enkelte behandlinger kan skade barnet.

I Danmarks radios egen nettside dr.dk/sundhed, er forskning og annen informasjon om helse samlet i samarbeid med offentlige og private organisasjoner. Her har tannlege Rune Skou besvart spørsmål om gravide og tannhelse.

NHI gjengir her aktuelle spørsmål og svar.

1. Hva skal gravide være særlig oppmerksom på når det gjelder tennene?

- Når man er gravid, er det mange ting å være oppmerksom på, glede seg til og bekymre seg over. Sett fra tannlegens synsvinkel er det viktig at alle tankene rundt graviditeten ikke går på bekostning av munnhygienen. Bakterier tar aldri pauser, og tennene krever pass uansett hva som skjer i livet. For å unngå tannsykdommer under graviditeten, er det viktig å fortsette å pusse tennene og holde rent mellom tennene. I tillegg bør man spise mat med lavt innhold av sukker og syre.

2. Hvorfor skal gravide være ekstra påpasselig med munnhygienen?

- Det er flere årsaker til dette. Det er typisk at gravide spiser mat som er forskjellig fra det normale kostholdet og som gjerne inneholder mer sukker. Dette utsetter tennene for større risiko. Hormonbalanse er også endret under graviditeten. Dette betyr at immunsystemet reagerer annerledes enn det pleier på angrep fra bakterier og virus. Det betyr igjen at gravide raskere får tannkjøttbetennelse.

Les også: Dette er tannkjøttbetennelse

De som har periodontitt (betennelse i vev som omgir tennene) kan risikere en forverring utløst av hormonsvingningene. De som sliter med kvalme og brekninger, kan få problemer med å børste de innerste tennene, fordi det er ubehagelig. Kaster man opp under graviditeten, utsetter man også tennene for et kraftig syreangrep.

Les også: Dette er tannråte

3. Hva kan man selv gjøre for å forebygge?

– Blir man gravid, er det viktig å fortsette med gode tannpleievaner. De fleste problemene med tenner som oppstår under graviditeten skyldes at man mister fokus. Så lenge man sørger for å beholde munnhygienen og begrense sukkerinntaket, er ikke risikoen for å få hull i tennene større enn ellers.

De som lider av periodontitt eller får tannkjøttbetennelse, kan be om en ekstra tannrensing under graviditeten. Hvis man har problemer med tennene og vet man bør fjerne en visdomstann eller rotbehandle ei tann, er det en stor fordel å gjøre noe med dette før man prøver på å bli gravid. Dette for å unngå at man får en akutt smertetilstand eller infeksjon midt under graviditeten.

4. Er det behandlinger man ikke bør få mens man er gravid?

- Det er ikke noen behandling man ikke tåler å få utført under graviditeten. Det er heller ingen behandling som utgjør risiko for barnet. Men de fleste tannleger unngår å utføre mer enn vanlig behandling av tannråte på gravide pasienter. Mange utsetter å ta røntgenbilder til etter graviditeten.

Når tannleger likevel ofte unngår behandling av gravide, handler det først og fremt om å forsøke å skåne gravide pasienter mest mulig, siden enkelte gravide er følelsemessige labile.