Informasjon

Kynnere - livmorens trening frem mot fødselen

Kynnere er en helt normal del av svangerskapet, men de skaper likevel bekymringer for mange gravide. For hva er normalt, og hva er ikke normalt? Og hvordan skal man vite forskjell på kynnere og rier - eller enda vanskeligere, for tidlige rier?

Temaside om Korona

Vi har møtt Kjell Åsmund Salvesen som er professor og klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, for å få svar på noen vanlige spørsmål om kynnere.

- Kynnere er livmorens måte å trene seg opp på, uten at dette påvirker livmorhalsen. Noen kaller det også før-rier, og de kan være svært vanskelige å skille fra rier. Tommelfingerregelen er at om de øker i hyppighet, er vonde og regelmessige, så er det rier. Spørsmålet er bare hva som er vondt, og hva som er regelmessig. I studier lager de ofte regler om at dersom du har flere kynnere enn tre i løpet av 30 minutter, så er det rier. Har du færre, er det kynnere. Når du virkelig har rier, er du ikke i tvil om at det er det du har. Skikkelige fødselsrier skal dessuten vare i 45 sekunder til ett minutt. Men det er et stort problem å skille kynnere og rier fra hverandre - både for kvinner, jordmødre og leger, sier Salvesen.

Måling av livmorhalsen kan avdekke risiko

8541-2-1.jpg

Hvor tidlig man merker kynnere, kan variere både fra kvinne til kvinne, og mellom de ulike svangerskapene en kvinne går gjennom. Noen merker kynnere veldig tidlig - allerede før halvgått svangerskap. Det vanligste er at man merker dem mot slutten av andre halvdel av svangerskapet. Kynnere kan komme når som helst, men ofte etter for eksempel energisk trening, bryststimulering eller orgasme.

- Er det riktig at man bør avbryte en treningsøkt, arbeid eller lignende dersom man opplever å få kynnere når man holder på med dette?

- Det er det rådet alle får. Hvis du kjenner at det strammer - så stopp. Tradisjonell behandling av for tidlige rier er å ta det med ro og holde sengen. Det har aldri blitt bevist at dette faktisk hjelper, og det er viktig å påpeke at dette gjelder for tidlige rier, ikke kynnere. Så om det er kynnere du har, kan du fint fortsette som før. Men er du i tvil, så må du få hjelp til å få rede på om det er kynnere eller rier. Den beste måten å finne ut av dette på, er ved å undersøke livmorhalsen ved hjelp av innvendig ultralyd. Om livmorhalsen er kort, er det høy risiko for en for tidlig fødsel. Er livmorhalsen lang, er risikoen lav. Slik kan man faktisk måle om det er kynnere eller rier man har hatt. Dette er en av de viktigste undersøkelsene vi gjør for å avdekke risikoen for en for tidlig fødsel, sier Salvesen.

Neste side