Informasjon

Gravid og alkohol

Gravide bør ikke drikke noe alkohol, ettersom alkohol kan skade barnet. Har du drukket alkohol tidlig i svangerskapet, før du visste at du var gravid, er det viktigste du kan gjøre å la være å drikke alkohol i resten av svangerskapet.

Er alkohol i svangerskapet farlig?

Det er godt kjent at alkohol i svangerskapet kan være farlig for barnet. I det gamle Grekenland var det forbudt ved lov for nygifte under 30 år å benytte vin eller brennevin på grunn av faren for å føde alkoholskadde barn. I moderne tid er dette bekreftet i utallige forkningsrapporter. Det kan ikke oppgis en sikker nedre grense der vi vet at alkohol ikke påvirker barnet. Derfor bør gravide ikke drikke noe alkohol, og man bør tenke over sine alkoholvaner allerede når man prøver å bli gravid.

Hva skjer når den gravide drikker?

Når mor drikker alkohol, tas alkoholen raskt opp i hennes blod. Som kjent får barnet sin ernæring fra mors blod gjennom morkaken og navlestrengen. Det betyr at etter få minutter vil det være den samme alkoholmengden i barnets blod som i mors blod. Hos moren brytes alkoholen på kjent måte gradvis ned ved at den i leveren omdannes til acetaldehyd, og deretter til ufarlig eddiksyre. Hos fosteret er leveren umoden og har enda ikke fullt utviklet evnen til å bryte ned alkohol. Det betyr at en tid etter alkoholinntaket har barnet faktisk høyere promille enn moren, og rusen har også lengre varighet.

Hvordan virker alkohol på barnet?

Fosterets hjerne utvikler seg gjennom hele svangerskapet, men de største og viktigste forandringene skjer tidlig i svangerskapet. En rekke medikamenter, og sykdommer som for eksempel røde hunder, kan gi alvorlige hjerneskader dersom fosteret utsettes for dette tidlig i svangerskapet. Også når det gjelder alkohol, er hjernen mest følsom for skade i de første månedene. Problemet er at vi ikke vet hvor mye, eller hvor lite som skal til for at det skjer skade.

Risikoen for skader øker jo mer og jo oftere moren drikker alkohol gjennom graviditeten. Alkoholskader på barn strekker seg fra konsentrasjonsproblemer og lærevansker til hjerneskader og alvorlige utviklingshemninger.

Alkoholeksponering i fosterlivet kan hos barnet medføre føtalt alkohol syndrom. Dette syndromet kan være synlig med karakteristiske ansiktsforandringer med øyne som sitter langt fra hverandre, flat nese og forandret leppe - i tillegg er de fleste mentalt tilbakestående, og mange har misdannelser av indre organer. Lettere skader synes ikke nødvendigvis, men representerer seg med lettere kognitive- og atferdsmessige utfordringer.

Alkoholforbruk hos gravide

Har du drukket alkohol i svangerskapet fordi du ikke visste at du var gravid, eller fordi du ikke var kjent med farene ved alkoholbruk under graviditet, er rådene entydige: Det viktigste nå er at du slutter å bruke alkohol i resten av svangerskapet. Hver dag du lar være å drikke alkohol, bidrar du til å gi barnet ditt en bedre start. 

I tillegg bør man følge de andre nasjonale rådene om hvordan holde seg selv og fosteret friske ved hjelp av folsyretilskudd de første 12 ukene, rett kosthold etc.

Alkohol og amming

Morsmelken får 30-90 minutter etter inntak av alkohol det samme alkoholinnholdet som i mors blod. Men siden morsmelken drikkes - og ikke går direkte over i barnets blod - vil den alkoholmengden barnet får i seg fortynnes i eget blod og dermed være meget liten. Likevel vet man lite om skadevirkningene av alkohol hos små barn, blant annet fordi alkoholen nedbrytes senere enn hos voksne. Man vet at den alkoholholdige melken gjør at barnet blir sløvere, sover tyngre og får i seg mindre melk. Man anbefaler totalt avhold minst de første seks ukene etter termindato. Det betyr altså at for premature barn bør man vente lenger etter fødselen enn for et barn som er født til termin.
Inntak av så lite som et glass vin eller øl kan hemme utdrivningen av melken og gjøre det vanskelig å tømme brystet. Lukten på melken forandres også noe. Det kan gjøre at barnet raskt slutter å suge. Det er derfor fornuftig å være tilbakeholden med alkohol også under amming!

Dersom man ønsker å nyte alkohol mens man ammer, bør man vente til seks uker etter termin (lenger ved prematurt barn). Man bør amme før man nyter beskjedne mengder alkohol, og vente med ny amming til to til tre timer etter alkoholinntak.