Informasjon

Mat for gravide

Mat som er riktig for gravide, er det vi alle kjenner som sunn kost. To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-3 fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling. Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet.

Spise for to?

Den kosten som vi spiser, skal dekke behovet for energi (kalorier) som kroppen har til daglig forbruk og til vedlikehold av kroppsfunksjoner. Under svangerskap øker behovet for energi. Kvinnens kropp vokser. Melkekjertlene utvikles og brystene blir større, morkaken og livmoren vokser, og blodmengden i kroppen øker. I tillegg krever barnets vekst og utvikling sin del av næringstilførselen. Den gravide bør med andre ord spise for to, men ikke for to voksne.

Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap, tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive grovt brød med pålegg, et glass melk og et eple. Dette er gjennomsnittlige tall og tar ikke høyde for variasjoner i kroppsmasseindeks, aktivitetsnivå og metabolisme. Ved hjelp av kostholdsplanleggeren.no, kan du finne innholdet av næringsstoffer og energi i ulike matvarer og retter og sammenlikne med norske anbefalinger for gravide.

Neste side