Informasjon

Graviditet

Graviditeten starter med befruktningen, som skjer omtrent to uker etter siste menstruasjon, og regnes som fullgått 38 uker senere.

Befruktning

Befruktning av et egg kan skje kort tid etter at et modnet egg er frigitt fra en av eggstokkene, noe som skjer omtrent halvveis i menstruasjonssyklusen. Egget følger egglederen ned til livmoren. Hvis du har samleie i denne perioden, vil spermier bevege seg fra skjeden, gjennom livmoren og ut i egglederne. Hvis en spermie trenger gjennom celleveggen til et av eggene, inntrer befruktning.

På NHI.nos Graviditetsorakel kan du se bilder og lese om fosterets utvikling og mors graviditet, uke for uke i svangerskapet.

Implantasjon

Det befruktede egget når livmoren to til syv dager senere og fester seg i livmorens slimhinne. Dette skjer omkring det tidspunktet du skulle hatt din neste menstruasjon. På det tidspunkt du tror du er gravid, er egget allerede blitt et embryo (kime til foster) og utvikler seg i livmoren din.

Svangerskapslengden

Et fullgått svangerskap varer 38 uker fra tidspunktet for befruktningen til fødselen. Selv om befruktningen vanligvis skjer halvveis ut i menstruasjonssyklus, blir nedkomstdatoen beregnet ut fra første dag i din siste menstruasjon. Dette gjøres fordi det er umulig å vite hvilken dag egget ble befruktet. Derfor starter tellingen av svangerskapsuker faktisk 2 uker før du ble gravid, og på den måten får svangerskapet en varighet på 40 uker.

Trimester

Det er vanlig å dele et svangerskap inn i tre deler, første-, andre- og tredje trimester: 

  • Første trimester er fra siste menstruasjon fram til og med svangerskapsuke 13
  • Andre trimester er fra svangerskapsuke 14 til og med svangerskapsuke 26
  • Tredje trimester er fra svangerskapsuke 27 og ut svangerskapet

Vil du vite mer?