Informasjon

Samleie fremskynder ikke fødsel

Samleie sent i svangerskapet innebærer ingen risiko for fremskyndet fødsel. Studier avliver nok et kjerringråd.

Hvis du har et normalt svangerskap, er det ingen grunn til at du og din partner ikke kan ha sex. Den tykke slimproppen som plugger igjen livmorhalsen, beskytter babien mot infeksjon. Fostersekken og de sterke musklene i livmoren bidrar også til at babien har det trygt. Men hva med sex sent i svangerskapet?

Ifølge en studie utført ved Ohio State University College of Medicine, har ikke samleie rundt termin noen effekt som kan påskynde en fødsel. Denne studien viser faktisk det motsatte, at samleie rundt termin kan føre til at ventetiden varer i noen dager ekstra.

Tydelige tall

93 kvinner med ukompliserte svangerskap, og der alle ventet ett barn (altså ikke tvillinger eller flere), deltok i studien. Alle var 37 uker eller mer på vei, og de var altså innenfor normalrammene av termin. Kvinnene ble ved den ukentlige kontrollen spurt om de hadde hatt samleie i perioden, og i så fall hvor mange samleier de hadde hatt. Omtrent halvparten av kvinnene hadde samleier i de siste ukene før fødselen. De av kvinnene som hadde hatt samleier i perioden, fødte i snitt etter 39,9 uker, mens de som ikke hadde hatt samleie i løpet av disse ukene, fødte i snitt ved 39,3 uker. Statistisk sett er dette tydelige tall. Blant de som ikke hadde samleier de siste ukene av svangerskapet, var det også færre som fikk satt i gang fødselen.

Er sex sent i svangerskapet trygt?

Ikke bare er sex sent i svangerskapet trygt, det er normalt og det er også sunt! Kvinner har ofte en forsterket sexlyst sent i svangerskapet, så nyt det! Å finne en komfortabel posisjon kan kanskje være litt vanskelig, men prøv dere frem og vær kreative.

Hvem bør unngå sex?

Dersom du har et risikosvangerskap, bør du konferere med legen din om det er trygt å ha sex. I følgende situasjoner bør du unngå sex i resten av svangerskapet:

  • Det er kjent at du har en svekket livmorhals, f.eks. at du har hatt gjentatte senaborter.
  • Truende for tidlig fødsel.
  • At du har fått påvist at morkaken er forliggende, det vil si at den befinner seg foran åpningen ut av livmoren.
  • Ved større blødninger.
  • Ved infeksjon i skjeden.
  • Ved lekkasje av fostervann.