Informasjon

Herpes i svangerskapet

Herpessår på kjønnsdelene skyldes en virusinfeksjon. Infeksjonen er kronisk, og noen personer har hyppig tilbakevendende utbrudd.

Hopp til innhold

Fra Statens Serum Institut i Danmark

Risiko ved graviditet

Har den gravide tidligere hatt herpesutbrudd på kjønnsdelene, er det ingen spesiell risiko i forbindelse med graviditet og fødsel. Tidligere foretok man keisersnitt hvis den gravide hadde herpesutbrudd på fødselstidspunktet. I dag vet vi at risikoen for at det nyfødte barnet smittes i forbindelse med fødselen, er meget liten, og de fleste føder normalt.

Har man hyppige utbrudd under graviditeten, kan tablettbehandling overveies de siste uker før forventet fødselstidspunkt.

Hvis den gravide får et førstegangsutbrudd av herpes på kjønnsdelene i siste tredjedel av graviditeten, kan det være større risiko for å smitte barnet ved fødselen. Kvinnen bør da kontakte lege eller jordmor med henblikk på diagnose og behandling.

Forebyggende behandling med antivirale midler reduserer faren for utbrudd ved fødsel, men faren er så liten at effekten ikke nødvendigvis er av noen betydning. De aktuelle antivirale midlene brukt i 1. trimester, synes ikke å føre til økt forekomst av fosterskader.

Vil du vite mer?