Informasjon

Soppinfeksjon i skjeden

Soppinfeksjon i skjeden gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden, og tykk, hvit utflod. Tilstanden er vanlig, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet, særlig under svangerskap.

Hva er soppinfeksjon i skjeden?

Soppinfeksjon (candida vaginitt) i skjeden forårsakes vanligvis av soppen Candida albicans. Plagene er svie og kløe i skjeden, og det er oftest tykk, hvit, klumpet utflod. Mange beskriver utfloden som "cottage cheese", og denne kan ligge som et belegg på skjedeveggen og livmortappen. Utfloden kan også være tyntflytende. Mange opplever smerter/sårhet ved samleie.

Animasjon av soppinfeksjon i skjeden

Årsaker

Gjærsopp er normalt forekommende i skjeden hos mange kvinner. Faktorer som endrer skjedens bakterieflora og surhetsgrad, kan føre til unormal oppvekst av sopp. En hyppig årsak er antibiotikabehandling. Antibiotika hemmer bakteriene som normalt lever sammen med små mengder sopp i skjeden. Når bakteriene drepes, får soppen overtaket og kan formere seg fritt. Også behandling med kortison eller immundempende medisiner kan medføre soppinfeksjon i skjeden. Sopp er også ekstra vanlig i svangerskap, og hos kvinner med diabetes. I praksis ser man ikke soppinfeksjon i skjeden før puberteten, fordi soppen er avhengig av at slimhinnen er østrogenstimulert. Soppinfeksjon på ytre kjønnsorganer (vulva) kan imidlertid forekomme.

Hvordan stilles diagnosen?

De typiske symptomene med hvit, luktfri utflod og kløe eller svie i skjeden, gjør dette til en enkel diagnose å stille i de fleste tilfellene. I tillegg kan soppen påvises ved mikroskopering av utflod. I tilfeller der behandlingen ikke virker eller plagene stadig kommer tilbake, anbefales at legen sender inn en dyrkningsprøve tatt fra skjedeveggen.

Behandling

Ved soppinfeksjon har det vært vanlig å anbefale at man skal unngå tettsittende klær, syntetisk undertøy, hyppig bruk av truseinnlegg mellom menstruasjoner.  Det mangler gode studier på effekten av disse tiltakene. Det anbefales vanlig hygiene. Overdreven vask og såpebruk kan sannsynligvis virke uheldig.

Det finnes forskjellige soppmidler som dreper soppen. Vanligvis gis dette i form av stikkpiller i skjeden i én, tre eller seks dager. Som regel anbefales å smøre med soppdrepende krem på kjønnsleppene og rundt skjedeåpningen to til tre ganger daglig i en til to uker. Disse soppmidlene er reseptfrie. Forskning har ikke funnet at det er noen forskjeller i effekt mellom de forskjellige merkene. Varighet av kuren er oftest en, tre eller seks dager - følg oppskriften til det midlet du bruker.

Tablettbehandling har lik, men ikke bedre effekt enn lokalbehandling. Tabletter som svelges gis vanligvis som engangs behandling og kan kjøpes reseptfritt på apotek. Vær oppmerksom på at slik behandling kan ha mer bivirkninger enn lokal soppdrepende behandling. Den kan også virke inn på annen medisin du bruker, for eksempel p-piller.

Ved svært hyppige tilbakefall kan det være aktuelt med langtidsbehandling, for eksempel med en tablett én gang i uken. Behandling i mer enn seks måneder anbefales ikke.

Partneren din trenger ikke behandling med mindre vedkommende har symptomer, eksempelvis rødhet og kløe på glans penis.

Hvordan er prognosen?

Prognosen er god, og vanlig soppinfeksjon i skjeden er helt ufarlig. Du blir ofte bra uten behandling. Ved behandling vil en soppkur nesten alltid hjelpe. Stadige tilbakefall er likevel et stort problem hos noen. I slike tilfeller kan partneren være smittekilden, og det anbefales da at partner behandles selv om han ikke har plager.

Vil du vite mer?