Informasjon

Soppinfeksjon i skjeden

Soppinfeksjon i skjeden er en vanlig tilstand, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet, og mange blir plaget flere ganger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Hva er soppinfeksjon i skjeden?

Soppinfeksjon (candida vaginitt) i skjeden forårsakes av soppen Candida albicans. Plagene er svie og kløe i skjeden, og det er oftest tykk, hvit utflod. Mange beskriver den som "cottage cheese"-liknende, og denne kan ligge som et belegg på skjedeveggen og livmortappen. Utfloden kan også være tyntflytende. Mange pasienter opplever smerter/sårhet ved samleie.

Årsaker

Gjærsopp er normalt forekommende i skjeden hos mange kvinner. Faktorer som endrer skjedens bakterieflora og surhetsgrad, kan føre til unormal oppvekst av sopp. Den hyppigste årsaken er antibiotikabehandling. Antibiotika hemmer bakteriene som normalt lever sammen med små mengder sopp i skjeden. Når bakteriene drepes, får soppen overtaket og kan formere seg fritt. Også behandling med kortison eller immundempende medisiner kan medføre soppinfeksjon i skjeden. Sopp er også ekstra vanlig i svangerskap, og hos kvinner med diabetes. I praksis ser man ikke soppinfeksjon i skjeden før puberteten, fordi soppen er avhengig av at slimhinnen er østrogenstimulert.

Hvordan stilles diagnosen?

De typiske symptomene med hvit, luktfri utflod og kløe eller svie i skjeden, gjør dette til en enkel diagnose å stille i de fleste tilfellene. Noen ganger er ikke diagnosen like enkel, og det er da vanlig å påvise sopp ved mikroskopering av utflod, eventuelt ved at legen sender inn en dyrkningsprøve av utfloden.

Behandling

Ved soppinfeksjon har det vært vanlig å anbefale at man skal unngå tettsittende klær og syntetisk undertøy - men det er svært tvilsomt om slike forhold spiller noen rolle. Det anbefales vanlig hygiene. Overdreven vask og såpebruk kan kanskje virke uheldig.

Det finnes forskjellige soppmidler som dreper soppen. Vanligvis gis dette i form av stikkpiller i skjeden i 1-3 dager, og salve på kjønnslepper og rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. Disse soppmidlene er reseptfrie. Forskning viser at det ikke er noen forskjeller i effekt mellom de forskjellige merkene. Det er heller ingen forskjell i effekt om man behandler i en, tre eller seks dager - følg oppskriften til det preparatet du bruker.

Tablettbehandling, som vanligvis doseres som engangsdose, har lik, men ikke bedre effekt enn lokalbehandling. En-dags behandling er reseptfri.

Ved svært hyppige tilbakefall kan det være aktuelt med langtidsbehandling, f. eks. med en stikkpille en gang hver uke, eller en gang hver måned like etter menstruasjon. Behandling i mer enn 6 måneder anbefales ikke.

Hvordan er prognosen?

Prognosen er god, og sykdommen er helt ufarlig. Du blir ofte bra uten behandling. Ved behandling vil en soppkur nesten alltid hjelpe. Stadige tilbakefall er likevel et stort problem hos noen. I slike tilfeller kan partneren være smittekilden, og det anbefales da at partner behandles selv om han ikke har plager. Ellers er ikke behandling av partner nødvendig dersom han ikke har plager.

Vil du vite mer?