Informasjon

Svangerskap utenfor livmoren

Svangerskap utenfor livmoren oppstår når det befruktede egget vokser utenfor livmoren, oftest i egglederen. Symptomer er uteblitt menstruasjon, underlivssmerte og sparsom blødning fra skjeden. I noen tilfeller kan det oppstå livstruende blødning.

Hva er svangerskap utenfor livmoren?

Graviditet utenfor livmoren

Ved et svangerskap utenfor livmoren fester det befruktede egget seg utenfor livmorhulen. Egget kan være i eggleder (98 prosent), eggstokk, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse "normalt" utenfor livmoren. I de fleste tilfellene skjer dette i egglederen. Dette er en trang tube som etter hvert vil sprenges ut som en følge av fostervekst.

Typiske plager ved denne tilstanden er uteblitt menstruasjon, underlivssmerte og sparsom blødning fra skjeden. Smerte er hovedsymptomet og kan være tydelig også uten at egglederen sprekker. Smerten sitter vanligvis på den siden der graviditeten finnes, og den kan stråle opp i skulderen. Om egglederen sprekker, kan smertene bli svært intense, og pasienten kan gå i sjokk. De aller fleste har også underlivsblødning, varierende fra blodfarget utflod til kraftig blødning.

Graviditetssymptomer som kvalme og spreng i brystene er vanligvis lite fremtredende. Symptomene debuterer fire til ni uker etter siste menstruasjon. Enkelte er ikke klar over at de er gravide.

Vi regner at en til to prosent av alle svangerskap er svangerskap utenfor livmoren.

Årsaker

Befruktningen skjer som regel like ved eggstokken eller i ytre del av egglederen. Tidligere infeksjon eller skade av annen art som kan gi sammenvoksninger og arrdannelser, kan hindre transporten av det befruktede egget fra egglederen og til livmoren. Dette kan føre til at transporten av egget mot livmoren stanser, og egget blir liggende på feil sted.

Tidligere gjennomgått betennelse i bukhinnen i bekkenet, tidligere svangerskap utenfor livmoren, og operasjoner for manglende fruktbarhet, gir også økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Kvinner som bruker prevensjon, reduserer risiko for å bli gravid både i og utenfor livmoren. Men dersom man blir gravid til tross for prevensjonsbruk, er sannsynligheten for at svangerskapet er utenfor livmoren noe større.

Alder over 35 år samt røyking er forbundet med økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Diagnosen

Smerte, fravær av menstruasjon og sparsom blødning fra skjeden er typiske tegn. For at diagnosen skal være sikker, må det påvises svangerskap utenfor livmoren ved måling av graviditetshormonet i urin og blod (beta-hCG), ultralyd via skjeden og/eller kikhullsoperasjon.

Animasjon av graviditet utenfor livmoren

Behandling

Mistanke om svangerskap utenfor livmoren vil alltid føre til innleggelse eller henvisning for å få en sikker avklaring  og for å forhindre en alvorlig følgetilstand. Når diagnosen er sikker, vil det avhengig av lengden på svangerskapet og graden av symptomer, bli gitt behandling med en type cellegift (metotreksat) eller bli utført en kikhullsoperasjon. Jo kortere graviditeten har kommet, jo sterkere er indikasjonen for å behandle med metotreksat. Bruk av metotreksat for å avslutte svangerskapet hos kvinner som kun er kommet kort i svangerskapet, er en effektiv metode. Det stanser veksten av fostercellene. Man slipper da narkose og operasjon med de risikoer som det innebærer.

Dersom diagnosen stilles ekstra tidlig, og det ikke har skjedd skade på egglederen, kan man tillate seg å avvente utviklingen. Hos en stor andel ender graviditeten i en abort uten skader. Forløpet følges med grundig overvåkning, eventuelt nye ultralydundersøkelser, og gjentatte blodprøver (beta-hCG). Synkende verdier av beta-hCG er tegn på at naturen ordner opp selv.

Prognose

Egglederen kan sprekke og bli ødelagt. Det kan føre til senere manglende evne til å få barn på grunn av skade på egglederne. Ved oppsprekking av egglederen kan du få indre blødninger som kan være livstruende. Rask behandling er da viktig.

Ved tidlig diagnose og riktig behandling er prognosen god. Det er imidlertid viktig å være på vakt for liknende symptomer ved ny graviditet.

Vil du vite mer?