Nyhetsartikkel

Større risiko ved vaginal setefødsel

Patrick Belfrage er en av forfatterne bak en norsk studie som i 2002 konkluderte med at planlagt keisersnitt er best ved seteleie. Han mener at studien ikke har gjort noe stort inntrykk på andre norske fødselsleger, men tror at også norske fødselsleger på sikt vil anbefale planlagt keisersnitt ved seteleie.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne artikkelen er den fjerde av totalt seks artikler som belyser temaet valg av fødselsmetode ved seteleie. Anbefalinger i ulike vestlige land spriker. Norske studier konkluderer ulikt, og vi har gjort intervju med to erfarne fødselsleger som har forskjellig oppfatning av hva som er det beste valget ved setefødsel - planlagt keisersnitt for alle eller vaginal setefødsel for utvalgte grupper. Temaet utdypes i disse artiklene:

Patrick Belfrage og Leif Gjessing er forfattere av studien fra Rogaland Sentralsykehus (Stavanger Universitetssykehus), som i 2002 konkluderte med at planlagt keisersnitt er den beste forløsningsmetoden ved seteleie1. Patrick Belfrage er nå pensjonert, men har et langt yrkesliv som fødselslege bak seg. Han har jobbet i Sverige, Saudi-Arabia, Zansibar og i Norge.

Mer om studien kan du lese her: Anbefaler planlagt keisersnitt ved seteleie

-Årsaken til at vi konkluderte med at planlagt keisersnitt er bedre enn vaginal forløsning ved seteleie, er at barnet har det dårligere ved vaginal setefødsel. De rammes oftere av sykdom. De fleste barn i seteleie som blir forløst ved planlagt keisersnitt, er normale, sier Belfrage.

Han understreker at temaet har vært diskutert innen fagmiljøet i årevis, men at trenden på verdensbasis er at stadig flere forløser seteleie ved keisersnitt.

- I Norge var det en konservativ holdning til keisersnitt ved seteleie da jeg jobbet der, men i Sverige har det gått motsatt vei, sier Belfrage. Han jobbet ved Stavanger Universitetssykehus i flere år, men kommer selv fra Sverige.

- Forstår ikke hvorfor norske anbefalingene er annerledes

Både en rapport fra Senter for medisinsk metodevurdering om fødsel av barn i seteleie til termin, og veilederen fra Norsk gynekologisk forening anbefaler vaginal setefødsel for utvalgte grupper. Studien til Belfrage og Gjessing konkluderer med at planlagt keisersnitt er best ved seteleie. Hvordan ble studien mottatt i Norge?

- Vi fikk endel kritikk fra norske fødselsleger da artikkelen ble publisert. Den største kritikken gikk ut på at barna som hadde det dårlig etter setefødselen, ikke ble undersøkt på nytt etter ett til to år. Vi vet at barn som har lav Apgar score etter fem minutter, har større risiko for visse sykdommer. Men vi kunne ikke svare på resultatet for denne gruppen etter ett til to år, sier Belfrage.

I andre vestlige land, som Sverige, England, USA, Canada og flere europeiske land, anbefales oftest planlagt keisersnitt som førstevalg ved seteleie. Hva er årsaken til at vi i Norge anbefaler vaginal forløsning for utvalgte grupper?

- Det forstår ikke jeg heller, hvorfor nordmenn velger så annerledes enn resten av verden. Til tross for denne artikkelen gikk Stavanger Universitetssykehus tilbake til å ikke anbefale planlagt keisersnitt ved setefødsel, da jeg og Gjessing sluttet å arbeide der. Så denne studien har ikke gjort noe større inntrykk på mine kolleger i Stavanger. På sikt kommer nok Norge til å følge etter de anbefalingene som resten av verden gir, tror Belfrage.

Neste side