Informasjon

Graviditet og diabetes

Gravide med diabetes har høyere risiko for komplikasjoner. i svangerskapet og under fødselen. Noen gravide utvikler diabetes i svangerskapet, såkalt svangerskapsdiabetes. God blodsukkerkontroll under svangerskapet reduserer risikoen for uønskede utfall i svangerskapet eller hos fosteret.

Hva er diabetes ved graviditet?

Diabetes mellitus er en kronisk tilstand med høyt blodsukker og andre forstyrrelser som skyldes mangel på insulin, eller nedsatt følsomhet for insulin. Type 1-diabetes krever insulintilførsel utenifra, mens type 2-diabetes i de fleste tilfeller behandles med sunt kosthold, gode mosjonsvaner og eventuelt blodsukkersenkende medisiner. Bare en begrenset andel av pasienter med diabetes type 2 behandles med insulinsprøyter.

Under graviditet er det av stor betydning at kvinner som har diabetes, følges tett og får god behandling. Dette kan forebygge komplikasjoner både for mor og barn. 

Motstand mot insulin (insulinresistens) øker normalt i alle svangerskap. Hos noen blir dette så uttalt at de får svangerskapsdiabetes. Det er en form for diabetes som i de fleste tilfeller går over etter svangerskapet, men som indikerer en betydelig risiko hos kvinnen for å utvikle diabetes type 2. 

I 2021 ble det påvist svangerskapsdiabetes hos seks prosent av alle gravide i Norge. Det er mer enn fem ganger flere enn i år 2000. I tillegg hadde fem av tusen gravide diabetes type 1, to av tusen gravide diabetes type 2. 

Animasjon av svangerskapsdiabetes
Neste side