Informasjon

Diabetes mellitus i svangerskapet

Noen gravide utvikler nedsatt glukosetoleranse i svangerskapet, såkalt svangerskapsdiabetes. Andre har diabetes, enten type 1 eller type 2, før svangerskapet. Felles er at god blodsukkerkontroll under svangerskapet i betydelig grad reduserer risikoen for misdannelser hos fosteret - uavhengig av diabetestype.

Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

Hva er diabetes ved graviditet?

Diabetes mellitus er en kronisk stoffskiftesykdom med høyt blodsukker og andre forstyrrelser i stoffskiftet som skyldes mangel på insulin, eller nedsatt følsomhet for insulin. Type 1-diabetes krever insulintilførsel utenifra, mens type 2-diabetes i de fleste tilfeller behandles med sunt kosthold, gode mosjonsvaner og eventuelt blodsukkersenkende medikamenter. Bare en begrenset andel av pasienter med type 2-diabetes behandles med insulin.

Under graviditet er det av stor betydning at kvinner som har diabetes følges tett og får god behandling. Dette kan forebygge komplikasjoner både for mor og barn. 

Motstand mot insulin (insulinresistens) øker normalt i alle svangerskap. Hos noen blir dette så uttalt at de får redusert toleranse for glukose. Denne tilstanden kalles svangerskapsdiabetes. Det kan betraktes som en mildere form for diabetes, som i de fleste tilfeller går over etter svangerskapet. 

I 2014 fant man svangerskapsdiabetes hos 3,8% av alle norske kvinner, det er mer enn 4 ganger flere enn i år 2000. I tillegg hadde 0,43% av alle gravide diabetes type 1, og 0,26% diabetes type 2. 

 

svangerskapsdiabetes
Animasjon av svangerskapsdiabetes