Nyhetsartikkel

Graviditet etter konisering

Graviditet etter konisering gir høyere risiko for senabort og for tidlig fødsel. De fleste blir anbefalt å vente i seks til tolv måneder etter konisering før de prøver å bli gravide.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Konisering er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen, fjernes. Inngrepet gjøres for å hindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft. Årlig gjennomgår cirka 2500-3000 kvinner i Norge dette inngrepet.

Les også: Konisering

Ifølge UpToDate blir de fleste kvinner rådet til å vente i seks til tolv måneder etter konisering før de prøver å bli gravide. Dette er for at vevet skal få tid til å heles fullstending.

Økt risiko

Ifølge en nyhetsartikkel som ble publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening i 2009, har norske forskere funnet at kvinner som gjennomgår konisering, har tre til fire ganger høyere risiko for å føde for tidlig, sammenlignet med kvinner som ikke har vært gjennom dette inngrepet. 17 prosent av kvinnene som hadde gjennomgått konisering, fødte før svangerskapsuke 37.

Forskerne fant resultatene ved å bruke data fra Kreftregisteret og koble disse opp i mot alle registrerte svangerskap i perioden 1967-2003. Studien omfattet 2.1 millioner fødsler, hvorav 72 000 hadde fått utført konisering.

I den norske studien som ble publisert i BMJ i 2008, konkluderer forfatterne med at studien understreker behovet for informasjon til kvinner som har gjennomgått konisering når de blir gravide. Kvinner, særlig de som enda ikke har født barn, bør informeres om den økte risikoen for abort og for tidlig fødsel.

Kan forsterke livmorhalsen

Ifølge Cancer Research UK1 er det en svært liten sjanse for at livmorhalsen kan bli så tett/trang etter konisering at sædceller ikke kommer seg gjennom. Dette kalles i så fall cervical stenose. Hvis dette skjer, kan du ikke bli gravid på den naturlige måten. Hvis du har menstruasjon etter konisering, har du ikke komplett cervical stenose siden menstruasjonsblodet fra livmoren passerer ut gjennom livmorhalsen. Kan menstruasjonsblodet komme ut, så kan også sædceller komme inn.

Årsaken til at kvinner som har gjennomgått konisering, har økt risiko for senabort og for tidlig fødsel, er at inngrepet kan svekke livmorhalsen. Dette er en muskel som holder inngangen til livmoren lukket frem til fødselen. Vekten av den voksende babyen kan etter konisering føre til at livmorhalsen åpner seg for tidlig. Dersom legen din tror at dette kan skje, er det mulig å forsterke den ved å sy et bånd rundt livmorhalsen - anlegge såkalt cerclage. Stingene blir løsnet før fødselen, vanligvis rundt uke 37, slik at livmorhalsen kan åpne seg normalt til riktig tid og babyen komme ut.

Gravide som tidligere har gjennomgått konisering, følges opp med tettere kontroller i siste del av svangerskapet dersom de får mye plager med kynnere eller fortidlige rier. 

Kilder

Referanser

  1. Cancer Research UK. Pregnancy and abnormal cervical cells. Last reviewed 26 Jun 2017. www.cancerresearchuk.org
  2. Albrechtsen S, Rasmussen S, Thoresen S, Ingens LM, Iversen OE. Pregnancy outcome in women before and after cervical conisation: population based cohort study. BMJ 2008. www.bmj.com
  3. Konisering gir økt svangerskapsrisiko - E. Hem tidsskriftet.no