Informasjon

Blodåreforandringer i huden i svangerskapet

Blodåreforandringer som kan forekomme i svangerskapet, er blant annet røde håndflater, blodkar i huden som ser ut som en liten rød stjerne, og åreknuter.

Normale forandringer i produksjonen av hormonet østrogen i svangerskapet kan forårsake ulike endringer i de små blodårene i huden1. På fagspråket kalles dette vaskulære endringer. Blodårene kan utvide seg, de kan øke i antall og de kan klumpe seg sammen. De fleste av disse vaskulære endringene går tilbake etter fødselen2.

Eksempler på blodåreendringer i svangerskapet

Telangiektasi

Spider telangiektasier

Spider nevi er blodkar i huden som ser ut som en liten, rød "stjerne". Spiders forekommer hos to tredeler av lyshudete og ti prosent av mørkhudete gravide kvinner. De opptrer først og fremst i ansiktet, på halsen og armene. Tilstanden er vanligst i første og andre trimester av svangerskapet2-4.

Palmar erythem
Røde håndflater (palmart erythem)

Palmart erytem forekommer hos to tredeler av lyshudete og opptil en tredel av mørkhudete gravide kvinner.

bildequiz uke 44

Åreknuter

Åreknuter forekommer hos cirka 40 prosent av gravide kvinner lokalisert i leggen, på og rundt kjønnsleppene (i vulva) og som hemoroider2-4.

pyogent granulom, leppe hos barn

Pyogent granulom

Pyogent granulom er mørkerøde eller blåfiolette knuter på tannkjøttet - eller mindre vanlig på andre hudflater. Tilstanden kan opptre sent i første trimester eller i andre trimester.

Forandringene tilsier ingen behandling og tilstanden bør i utgangspunktet kun observeres fordi disse forandringene går vanligvis tilbake etter fødselen. Ved blødning fra knutene kan det imidlertid bli aktuelt å fjerne dem2-4.

 • Hevelse (ødem)
  • Blodåreendringer kombinert med økt blodmengde kan medføre økt "lekkasje" av væske ut av blodårene. Det kan gi hevelse i ansiktet, i øyelokkene og i armer og bein hos opptil halvparten av alle gravide2,4. Legen bør utelukke at du ikke er i ferd med å utvikle svangerskapsforgiftning.
 • Andre endringer
  • Ustabilitet i de små blodårene i huden kan også forårsake ansiktsrødming, elveblestliknende hudreaksjoner (dermografisme), varme- og kuldefornemmelser og blåmarmorert hud når du utsettes for kulde3.
 • Tannkjøttendringer
  • Alle gravide kvinner opplever noe rødere og mer hovent tannkjøtt. Tilstanden kan være ledsaget av betennelse i tannkjøttet (gingivitt) og blødning fra tannkjøttet, for eksempel ved tannpuss. Dette er mest fremtredende i tredje trimester2,4

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

 1. Tunzi M, Gray GR. Common skin conditions during pregnancy. Am Fam Physician 2007; 75: 211-8. American Family Physician
 2. Kroumpouzos G, Cohen LM. Dermatoses of pregnancy. J Am Acad Dermatol 2001; 45: 1-19. PubMed
 3. Wong RC, Ellis CN. Physiologic skin changes in pregnancy. J Am Acad Dermatol 1984; 10: 929-40. PubMed
 4. Martin AG, Leal-Khouri S. Physiologic skin changes associated with pregnancy. Int J Dermatol 1992; 31: 375-8. PubMed