Informasjon

Leggkramper i svangerskapet

Kramper i leggen rammer nesten halvparten av alle gravide, ifølge en norsk undersøkelse. Tilskudd med magnesium, tøyning, massasje og bevegelse kan hjelpe mot plagene.

Temaside om Korona

Hva er leggkramper i svangerskapet?

Leggkramper er en vanlig svangerskapsplage som skyldes smertefulle sammentrekninger i leggmuskulaturen og/eller i fotbladet. De er mest fremtredende i andre og tredje tredel (trimester) av svangerskapet

Årsak

Man har ingen god forklaring på hvorfor enkelte sjeneres av leggkramper i svangerskapet. I en studie ble det påvist lavt magnesiumnivå i blodet hos pasienter med denne plagen, men det er usikkert hvilken rolle magnesium har som årsak til denne plagen.

Forklaringen kan være endringer i blodsirkulasjonen og økt belastning på leggmusklene ettersom du bærer på en økende vekt utover i svangerskapet. Det kan også være at den voksende babyen trykker mot nerver og blodårer som forsyner leggen.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien alene. Ingen blodprøver eller andre undersøkelser er til hjelp.

Behandling

Lindrende tiltak, rapportert fra pasienter, kan være massasje av leggene, uttøyninger eller bevegelse - det vil si stå opp og gå.

Tøying av bakre leggmuskel kan gjøres både akutt og forebyggende. Det utføres ved å bøye foten opp mot forsiden av leggen. Dette gjøres for eksempel ved å presse fremre del av foten mot sengekanten, mot et trappetrinn eller lignende. Eller du kan stå skrått med armene støttet mot en vegg og den leggen som tøyes, plasseres litt lengre bak enn den andre. Hold kneet strakt og hold hælen på det beinet som strekkes, i gulvet. Bytt og tøy den andre leggen. Det anbefales å tøye godt ut før du legger deg for natten.

Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe mot leggkramper i svangerskapet, men også her er det viktig å tøye ut etter større fysiske utskeielser. Velg skotøy som er behagelig.

Enkelte studier har vist effekt av magnesiumtilførsel. Det antas at bruk av magnesium er trygt dersom svangerskapet er uten komplikasjoner og man benytter de doser som anbefales for behandling av leggkramper. Du finner også økte mengder magnesium i kost som helkorn, bønner, tørkede frukter, nøtter og frø.

Det diskuteres om tilskudd av andre mineraler kan ha effekt. Sørg for å drikke jevnlig. Drikker du for lite, så kan det bidra til leggkramper.

Prognose

Tilstanden er ufarlig, men kan forårsake dårlig nattesøvn og redusert velvære. Det er ingen holdepunkter for at slike plager vil fortsette i noen særlig grad etter fødselen.