Informasjon

Leggkramper i svangerskapet

I en norsk undersøkelse hadde 45% av alle kvinnene hatt leggkramper i svangerskapet. 4 av 5 hadde kramper bare om natten.

Hopp til innhold

Hva er leggkramper i svangerskapet?

Leggkramper er en vanlig svangerskapsplage som skyldes smertefulle sammentrekninger i leggmuskulaturen og/eller i fotbladet. De er mest fremtredende i andre og tredje tredel (trimester) av svangerskapet

Årsak

Man har ingen god forklaring på hvorfor enkelte sjeneres av leggkramper i svangerskapet. I en studie ble det påvist lavt magnesiumnivå i blodet hos pasienter med denne plagen, men det er usikkert hvilken rolle magnesium har som årsak til denne plagen.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien alene. Ingen blodprøver eller andre undersøkelser er til hjelp.

Behandling

Den beste behandlingen både akutt og forebyggende er tøyninger av de bakre leggmusklene. Det utføres ved å bøye fotbladet opp mot leggen. Dette gjøres for eksempel ved å presse fremre del av foten mot sengekanten, mot et trappetrinn eller lignende. Eller du kan stå skrått med armene i støtte mot en vegg og den leggen som tøyes litt lengre bak enn den andre. Hold kneet strakt og hold hælen på det beinet som strekkes, i gulvet. Bytt om og tøy den andre leggen. Det anbefales å tøye godt ut før du legger deg til natten.

Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe mot leggkramper i svangerskapet, men også her er det viktig å tøye ut etter større fysiske utskeielser.

Enkelte studier har også vist effekt av magnesiumtilførsel. Du finner også økte mengder magnesium i kost som helkorn, bønner, tørkede frukter, nøtter og frø. Det diskuteres om tilskudd av andre mineraler kan ha effekt. Sørg også for å drikke jevnlig. Drikker du for lite, så kan det bidra til leggkramper.

Velg skotøy som er behagelig.

Fra en oversiktsartikkel over forskning som er gjort på dette området, framgår at tilskudd av kalsium i tablettform er effektivt for mange som plages med leggkramper.

Prognose

Tilstanden er ufarlig, men kan forårsake dårlig nattesøvn og redusert velvære. Det er ingen holdepunkter for at slike plager vil fortsette i noen særlig grad etter fødselen.