Nyhetsartikkel

Svangerskapsdiabetes - hvordan redusere risikoen for høyt blodtrykk?

Svangerskapsdiabetes øker risikoen for høyt blodtrykk senere i livet. Men ifølge en ny studie vil det å spise sunt redusere den økte risikoen.

Et sunt kosthold i årene etter svangerskapet kan redusere risikoen for høyt blodtrykk blant kvinner som har hatt svangerskapsrelatert diabetes.

Det viser en studie utført av forskere ved amerikanske National Institutes of Health (NIH).

- Vår studie tyder på at kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes, vil ha nytte av en diett rik på frukt, grønnsaker, hele korn og lite rødt og bearbeidet kjøtt," sier en av forfatterne bak studien, Cuilin Zhang, til en nyhetsmelding på NIH sine nettsider.

Les også: Livsstilsendringer og svangerskapsdiabetes

Studien er publisert i tidsskriftet Hypertensionaha.

Høyere risiko senere i livet

Svangerskap

Et sunt kosthold ble altså forbundet med lavere risiko for høyt blodtrykk, selv hos overvektige kvinner.

Overvekt er en risikofaktor for høyt blodtrykk. Men overvektige kvinner i studien som gikk over til et sunt kosthold, hadde en lavere risiko for høyt blodtrykk, sammenlignet med overvektige kvinner som ikke gjorde det.

Ifølge National Institute of Health, utvikler omtrent fem prosent av gravide kvinner i USA svangerskapsdiabetes, til tross for at de ikke har diabetes før de blir gravide. Denne tilstanden gir høyt blodsukker, noe som kan øke risikoen for tidlig fødsel. Det øker også risikoen for at babyen har en vekt over gjennomsnittet, noe som kan gi utfordringer under selve fødselen. For de fleste kvinner med tilstanden, går blodsukkernivået tilbake til det normale etter fødselen. Men kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes, har høyere risiko for type 2 diabetes og høyt blodtrykk senere i livet.

Les også: Gravide som trener, kutter risikoen for svangerskapsdiabetes

Risikogruppe

sunn mat

Ifølge forskerne er denne studien den første som viser at det å ha et sunt kosthold, ikke bare reduserer forekomsten av høyt blodtrykk i den generelle befolkningen, men også blant kvinner med tidligere svangerskapsdiabetes.

Les også: Kost og forebygging av sykdom

I denne studien analyserte forskerne data fra nesten 4000 kvinner som deltar i en større studie som heter "Nurses Health Study". Hvert fjerde år svarte deltagerne på et spørreskjema om sine matvaner. Forskerne korrigerte for faktorer som røyking, familiehistorie og andre faktorer som kan påvirke blodtrykket. Etter at dette var gjort, fant forskerne ut at et sunt kosthold reduserte risikoen for å utvikle høyt blodtrykk med 20 prosent.

- Vår studie viser altså at et sunt kosthold kan kobles til redusert risiko for høyt blodtrykk i en risikogruppe, sier Zhang.

Les også: Sunt kosthold

Kilder

Referanser

  1. Li S, Zhu Y, et.al. Healthful Dietary Patterns and the Risk of Hypertension Among Women With a History of Gestational Diabetes Mellitus. Hypertension 2016. DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06747 DOI
  2. www.nichd.nih.gov