Nyhetsartikkel

Svangerskapskvalme er arvelig

Norsk forskning viser at ekstrem svangerskapskvalme er arvelig.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Enkelte gravide kvinner starter dagen med å løpe på do med hånden for munnen.

Ekstrem svangerskapskvalme forekommer i en til to prosent av alle graviditeter, og er en alvorlig form for morgenkvalme med oppkast.

Hva som er årsaken til kvalme om morgenen under graviditeten, er uvisst. Men man vet at kvinner som starter svangerskapet med kvalme, også har en tendens til å plages med dette videre ut i graviditeten.

Les også: Dette er svangerskapskvalme

Per i dag finnes det begrenset kunnskap om hvorvidt dette skyldes miljøpåvirkning eller genetiske faktorer, og tidligere studier tyder på at genetiske faktorer hos både mor og foster spiller inn. En norsk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at hvis mor var kvalm under graviditeten, er sannsynligheten større for at også datteren vil komme til å slite med det samme.

Studien er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Du kan lese om studien i BMJ her

Mor betyr mest

- Dette er ny kunnskap som kan hjelpe oss å komme på sporet av årsakene til alvorlig svangerskapskvalme, sier stipendiat Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet.

Forskerene gikk gjennom informasjon fra Medisinsk fødselsregister og så på 2,3 millioner graviditeter fra 1967 til 2006. De fant ut at døtre av mødre med morgenkvalme i begynnelse av graviditeten, hadde mer en tre ganger forhøyet risiko for å plages av det samme. Om svigermor hadde morgenkvalme mens hun var gravid, var uten betydning. Dermed er det trolig morens gener som har størst innflytelse.

- Ekstrem svangerskapskvalme har en tendens til å komme tilbake i flere svangerskap hos samme kvinne. Når vi nå ser at risikoen også henger sammen med om sykdommen forekom hos mor, styrker det antakelsen om at gener er viktige i denne sammenhengen. Det at risikoen for ekstrem svangerskapskvalme føres videre hos døtre, men ikke gjennom sønnene, tyder på at mors gener er viktigere enn fosterets i denne sammenhengen, sier Vikanes.

Les også: Ingefær kan lindre kvalme

Kan gå ut over barnet

Ekstrem svangerskapskvalme er den hyppigste årsaken til sykehusinnleggelser tidlig i svangerskapet.

Noen kvinner er så hardt rammet at de ikke klarer å ta til seg næring. Ekstrem svangerskapskvalme kan derfor føre til vekttap, ernæringssvikt og vitaminmangel hos mor, og lav fødselsvekt og for tidlig fødsel for barnet.

Forskerne fra Folkehelseinstituttet håper nå at de nye resultatene vil danne grunnlag for videre forskning som på sikt kan gi en mer målrettet behandling.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Vikanes Å, Skjærven R, et al.. Recurrence of hyperemesis gravidarum across generations: population based cohort study. British Medical Journal 2010; 340: c2050.