Enkel

Bakteriell vaginose i svangerskap

Bakteriell vaginose er en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Normalt finnes det en rekke bakterier i skjeden. Ved bakteriell vaginose har en eller flere av de normalt forekommende bakteriene fått formere seg og dominerer over de andre. Dette fører ikke til noen synlig betennelse, men kjennetegnes ved unormal og plagsom utflod. Den er grålig, tyntflytende og i blant skummende. Lukten kan være ubehagelig og forsterkes ofte etter samleie. Den beskrives ofte som fiskelukt.

Det er funnet at minst 10 prosent av alle kvinner som undersøkes har bakteriell vaginose.

Hos gravide er det vist at bakteriell vaginose øker risikoen for tidlig vannavgang og for tidlig fødsel hos kvinner som tidligere har født før 37. svangerskapsuke. I denne pasientgruppen anbefales behandling, helst før svangerskapet, eventuelt tidlig i svangerskapet. Bakteriell vaginose uten symptomer hos gravide som er uten risikofaktorer for fortidlig fødsel, behøver ikke behandling.

Behandling med antibiotika fjerner vaginosen, men nyere forskning tyder på at det ikke påvirker risikoen for fortidlig fødsel. Undersøkelse med tanke på bakteriell vaginose anbefales derfor ikke som rutine.

Les mer her:

Koder

Hyppighet: Vanlig

Trimester: Alle

Søkeord: bakteriell vaginose, skjedekatar, vaginitt, gardnerella