Enkel

Nedsatt befruktningsevne

Det er mange årsaker til nedsatt befruktningsevne, infertilitet, og i mange tilfeller finner man ikke årsaken til at et par mislykkes med å få barn. Noen kjente årsaker til infertilitet blant menn er lavt antall spermier og ikke-fungerende spermier. Infertilitet hos kvinner kan ha mange årsaker, noen kjente årsaker er manglende eggløsning eller blokkerte eggledere. Alvorlig endometriose, en forstyrrelse der deler av livmorslimhinnen befinner seg utenfor livmoren, er også en vanlig årsak til infertilitet hos kvinner.

Primær infertilitet kalles tilstanden dersom kvinnen aldri har vært gravid. Sekundær infertilitet når kvinnen vært gravid tidligere. Hos unge, friske par er sannsynligheten for å oppnå befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode 20-25 prosent og i løpet av ett år omtrent 90 prosent. Etter som årene går, reduseres kvinnens evne til å bli gravid og risikoen for spontanabort øker. Etter 35-årsalderen faller andelen av vellykkede behandlinger av barnløshet markant.

Assistert befruktning, inseminasjon, innebærer at sæden plasseres i kvinnens livmor for å bedre sjansen for befruktning. Dette skjer etter nøye kartlegging av tidspunkt for eggløsning. Kvinnen kan i tillegg få hormonbehandling. I enkelte tilfeller forbehandles sæden slik at den blir mer befruktningsdyktig. Dette kan blant annet være aktuelt ved nedsatt sædkvalitet og ved forhold som hindrer paret i å få gjennomført et normalt samleie. I enkelte tilfeller kan donorsæd (sæd fra en annen mann) benyttes hvis paret ønsker det.

Se mer her:

Koder

Hyppighet: Sjelden

Trimester: Før graviditet

Søkeord: nedsatt befruktningsevne, nedsatt fruktbarhet, får ikke barn, infertilitet, barnløs