Enkel

Brystbetennelse

Dersom du ammer og i tiden etter fødselen opplever å få melkespreng, det vil si vansker med å tømme brystet ledsaget av smerter i brystet/brystene, så kan dette være symptomer på brystbetennelse. Huden på brystet blir hard, rød og hoven, og feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig. Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Brystet vil da være hovent, og du vil kjenne en øm kul inne i brystet.

Omtrent 10 prosent av ammende kvinner i Norge opplever å få brystbetennelse. Effektiv brysttømming er helt avgjørende for behandling av brystbetennelse og bør forsøkes alene det første døgnet, så sant du ikke har svært redusert allmenntilstand og høy feber. Dette vil vanligvis ha god effekt og gjøre antibiotikabruk unødvendig.

Ved hyppig uttømming av brystet varer en ikke-bakteriell brystbetennelse gjennomsnittlig tre dager og kompliseres med bakterieinfeksjon bare i 1 av 20 tilfeller. For bakteriell brystbetennelse som behandles med hyppig brysttømming pluss antibiotika, varer betennelsen i gjennomsnitt to dager.

Les mer her:

Koder

Hyppighet: Vanlig

Trimester: Etter fødsel

Søkeord: brystbetennelse, mastitt