Enkel

Febersykdom i svangerskapet

Feber i svangerskapet har som regel de samme årsakene som feber oppstått uten at man er gravid. I de aller fleste tilfeller dreier deg seg om ufarlig og forbigående kortvarig feber. En vanlig årsak til febersykdom er virusinfeksjoner, og noen virusinfeksjoner kan ha ugunstige innvirkninger på graviditeten.

Parvovirusinfeksjon i svangerskapet. Kortvarig febersykdom, som av og til også gir leddsmerter i hender, håndledd og knær, av og til sammen med et lett utslett på kroppen og lemmene, kan være tegn på parvovirusinfeksjon i svangerskapet. Utslettet kan påvirkes av stress, fysisk aktivitet, sollys og bading. Har du vært i kontakt med småbarn som har femte barnesykdom, og du selv ikke er immun, kan du være smittet med dette viruset. Et typisk symptom hos barn som har hatt femte barnesykdom, er at de noen dager etter at febersykdommen har gått over, får et veldig karakteristisk utslett i ansiktet - hvor kinnene er rødere enn huden for øvrig. En parvovirusinfeksjon i svangerskapet kan øke risikoen for spontanabort og utvikling av blodmangel hos fosteret.

Røde hunder (rubella). Tidligere var dette ingen uvanlig virusinfeksjon som kunne oppstå også hos gravide. Infeksjonen kunne i verste fall forårsake alvorlige skader hos fosteret. I våre dager blir alle jenter vaksinert mot røde hunder i skolealderen, og risikoen for å få røde hunder er derfor kun relevant for dem som ikke er vaksinert.

Vannkopper. Feber og sykdomsfølelse som blir fulgt av et utslett som gjerne starter på brystet og ryggen og sprer seg til ansikt, hodebunn, armer og ben, kan være vannkopper. De aller fleste gravide har hatt vannkopper før de blir gravide, men i de få tilfellene der vannkopper oppstår under graviditeten, bør man kontrollere med blodprøve om det faktisk er vannkopper. Hos gravide kan vannkopper være en alvorlig sykdom som krever sykehusinnleggelse og intensiv behandling. Dessuten kan infeksjonen i første halvdel av graviditeten i sjeldne tilfeller (ca. 2%) medføre alvorlige fosterskader.

Toxoplasmose. Dette er en sjelden årsak til feber. Lette, influensaliknende plager som slapphet, muskelsmerter, leddsmerter, hodepine, sår hals og hevelse av lymfeknutene, kan være symptomer på toxoplasmose. De aller fleste, 80 prosent, har ingen symptomer.

Cytomegalovirus (CMV). Gravide som smittes med CMV, får sjelden symptomer som feber, men tilstanden kan unntaksvis gi et mononukleose-liknende sykdomsbilde. For fosteret kan imidlertid en CMV-infeksjon hos mor - særlig en førstegangsinfeksjon - medføre smitte og risiko for infeksjon. De fleste babyer som har vært infisert før fødselen, synes å være friske, men noen få utvikler tegn på skade måneder og år senere. Den vanligste av slike sent oppståtte skader er hørselstap. Noen få kan utvikle synsforstyrrelser.

Les mer her:

Koder

Hyppighet: Vanlig

Trimester: Alle

Søkeord: Feber,