Enkel

Vannkopper i svangerskapet

Feber og sykdomsfølelse som blir fulgt av et utslett som gjerne starter på brystet og ryggen og sprer seg til ansikt, hodebunn, armer og ben, kan være vannkopper. Utslettet begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. Utslettet klør ofte. I munnens slimhinne kan en også se utslett. Antallet flekker i huden varierer fra noen ganske få til mange hundre. De enkelte flekkene kan være på ulike utviklingstrinn på ulike lokalisasjoner på kroppen.

Vannkopper er meget smittsomt. Ved 30-årsalderen er 98 prosent immune mot vannkopper, etter å ha hatt det som barn. Hos voksne, spesielt gravide - kan vannkopper være en alvorlig sykdom som krever sykehusinnleggelse og intensiv behandling. Dessuten kan infeksjonen i første halvdel av graviditeten, i sjeldne tilfeller (ca. 2%), medføre alvorlige fosterskader.

Hvis den gravide ikke har hatt vannkopper, kan en blodprøve vise om vedkommende er mottakelig for infeksjonen. Blodprøven er viktig, fordi ca. 80% av dem som mener at de ikke har hatt vannkopper, allikevel har vært smittet og derfor er beskyttet mot sykdommen.

Les mer her:

Koder

Hyppighet: Sjelden

Trimester: Alle

Søkeord: vannkopper, varicella