Nyhetsartikkel

Trening eller diett for å forebygge stor vektøkning i svangerskapet?

Er trening, diett, eller en kombinasjon av disse det beste for å unngå stor vektøkning i svangerskapet?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er temaet for en Cochrane gjennomgang (review) som ble oppdatert i juni 20151.

Unødig stor vektøkning i svangerskapet er forbundet med dårligere utfall for både mor og barn. Blant annet øker det risikoen for svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, keisersnitt, stort barn og dødfødsel.

Les også: Endringer i kroppen under graviditet av betydning for fysisk aktivitet

Forfatterne inkluderte 49 randomiserte kontrollerte studier med totalt 11 444 deltagere i metaanalysen. Studiene hadde sett på effekten av diett alene, trening alene, eller trening og diett i kombinasjon, og sammenlignet dette med vanlig svangerskapsomsorg.

Særlig fordelaktig med kombinasjon

Forfatterne konkluderer med at trening, diett, eller begge deler kan redusere risikoen for stor vektøkning i svangerskapet. Andre fordeler er lavere risiko for keisersnitt, å føde et stort barn og pusteproblemer hos nyfødte - særlig for kvinner som i utgangspunktet har høy risiko for dette.

Høyt blodtrykk hos mor kan også reduseres. Trening ser ut til å være en viktig faktor i det å holde vektøkning i svangerskapet under kontroll. Det er behov for flere studier for å etablere trygge retningslinjer for dette, skriver forskerne bak studien.

Trening og kostråd

Trening for å bygge opp og vedlikeholde god form hos ikke-gravide består i aktiviteter som styrker hjertelungefunksjonen (kondisjonstrening) og muskelskjelettfunksjonen (styrketrening). Trening i svangerskapet bør inneholde de samme elementene.

Les våre råd om trening under svangerskapet her.

Når du er gravid, er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Les mer om dette her: Kostråd til gravide

Kilder

Referanser

  1. Muktabhant B, Lawrie TA, Lumbiganon P, Laopaiboon M. Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy.. Cochrane Database Syst Rev 2015. www.ncbi.nlm.nih.gov