Nyhetsartikkel

Trening forebygger stor vektøkning i svangerskapet

At det er sunt og positivt for gravide med et normalt svangerskap å holde seg i form, er godt kjent. Trening under tilsyn av fagpersoner kan også bidra til å forebygge stor vektøkning blant gravide.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Mayo Clinic Proceedings i desember 20131.

Forfatterne ønsket å undersøke effekten av trening med lett til moderat intensitet, som ble utført under tilsyn av fagpersoner. Deltagerne startet programmet i uke ni i svangerskapet.

Les også:Råd om trening under graviditet

Tre ukentlige treningsøkter

Totalt var det 962 friske gravide som deltok. Disse ble tilfeldig utvalgt til å delta enten i en gruppe som fikk vanlig svangerskapsoppfølging, eller til en gruppe som i tillegg deltok på tre ukentlige treningsøkter. Treningsøktene besto av kondisjons- og styrketrening. Hver økt varte i 50-55 minutter.

Les også: Trygg trening med passasjer

Vektøkningen ble kalkulert ved at den første svangerskapskontrollen ble sammenlignet med vekten på den siste svangerskapskontrollen før fødselen. Kvinnene ble kategorisert som normalvektige, overvektige eller fete.

Gunstig for normalvektige

Resultatene viser at de normalvektige kvinnene i treningsgruppen hadde en mindre vektøkning enn de normalvektige som var i den andre gruppen. De hadde også lavere sannsynlighet for å ha en vekt som var høyere enn anbefalt vektøkning. Forfatterne fant ingen behandlingseffekt av betydning hos overvektige eller fete kvinner.

Les også: Endringer i kroppen under svangerskapet

Kilder

Referanser

  1. Ruiz JR, Perales M, Pelaez M, Lopez C, Lucia A, Barakat R. Supervised exercise-based intervention to prevent excessive gestational weight gain: a randomized controlled trial.. Mayo Clin Proc 2013; 88(12): 1388-97. www.ncbi.nlm.nih.gov