Nyhetsarkiv
867 Artikler
-
Familie
Født ved assistert befruktning: Hvordan går det når de selv skal ha barn?
De første barna som ble født ved assistert befruktning i Norge, får nå barn selv. Folkehelseinstituttet (FHI) har undersøkt om risikoen for svangerskapskomplikasjoner er større i disse graviditetene.
Nyhetsartikkel, 16.05.2023 -
Familie
Prøve på nytt etter spontanabort
Etter en spontanabort, er sjansene størst for å bli gravid på nytt hvis du ikke venter lenge. Å bli gravid rett etter en abort øker heller ikke sjansen for komplikasjoner i det neste svangerskapet.
Nyhetsartikkel, 03.05.2023 -
Familie
Fars alkoholforbruk og risiko for medfødte alkoholskader hos det nyfødte barnet
Ny forskning har undersøkt om fars forbruk av alkohol i forbindelse med unnfangelse kan påvirke risikoen for alkoholskade (FAS) hos barnet.
Nyhetsartikkel, 02.05.2023 -
Familie
Infeksjon i svangerskapet og risiko for leukemi
Spesielt urinveisinfeksjon i svangerskapet øker risikoen for leukemi hos babyen, ifølge en studie publisert i JAMA Network Open. Den absolutte risikoen er imidlertid svært lav.
Nyhetsartikkel, 14.03.2023 -
Familie
Babyer og mye skjermtid: kan føre til dårligere kognitiv evne
Ved å registrere hjernens elektriske aktivitet har forskere undersøkt om skjermbruk blant babyer påvirker hjernens funksjon.
Nyhetsartikkel, 06.03.2023 -
Familie
Soppinfeksjon i skjeden
Soppinfeksjon i skjeden gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden, og tykk, hvit utflod. Tilstanden er vanlig, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet, særlig under svangerskap.
Informasjon, 06.02.2023 -
Familie
Røde hunder under graviditeten
Røde hunder (rubella) som oppstår under graviditeten, kan skade fosteret. Vaksiner som tilbys gjennom barnevaksinasjonsprogrammet (MMR-vaksine), har ført til at røde hunder i dag er nesten utryddet.
Informasjon, 02.02.2023 -
Nyhetsartikkel, 01.02.2023
-
Familie
Bakteriell vaginose
Bakteriell vaginose er den hyppigste årsaken til unormal utflod hos kvinner. Ofte er ubehagelig lukt av utfloden den mest sjenerende plagen.
Informasjon, tilstand, 26.01.2023 -
Familie
Morsmelkerstatning - vær nøye med hygienen
Hvis barnet ditt får morsmelkerstatning, er det svært viktig at du er nøye med hygienen.
Informasjon, 18.01.2023 -
Familie
Dysleksi
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Barns psykososiale utvikling - sjekkliste 0-3 år
Oversikt over milepæler i barns psykososiale utvikling
Informasjon, veiviser, 20.12.2022 -
Familie
Puberteten - tiden for å finne seg selv
Puberteten og ungdomstiden er en tid med stor utvikling, mange utfordringer og mange nye tanker. I løpet av få år vil du gå fra å være barn til å bli et selvstendig voksent menneske. På veien dit skal du finne ut hvem du er, hva som er din identitet, og utvikle din seksuelle identitet.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Pubertet hos jenter
Bryster som vokser i utakt, utflod, menstruasjon og en kropp som nærmest forandrer seg fra dag til dag. Puberteten kan virke voldsom og din egen kropp kan virke fremmed. Men i virkeligheten er du bare i ferd med å bli enda mer deg.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Mensen - til glede og besvær
Noen klarer knapt å vente og tror at de må være de siste i verden som får menstruasjon, mens andre synes de har fått den alt for tidlig. Å ha en regelmessig menstruasjon gjør deg ikke bare i stand til å få barn, det er et tegn på at kroppen din fungerer som den skal.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Familievernet
Familievernet er et gratis tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
På flyttefot? - Hjelp barnet på plass i nytt miljø
Å flytte fra alt som er nært og kjent, kan være både spennende og skremmende. Foreldrene kan gjøre prosessen lettere for barnet.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Det nyfødte barnets matvaner
Hvor mye mat trenger et spedbarn? Hva slags mat trenger det nyfødte barnet? Hvordan vet du om barnet er mett? Les videre for å lære mer om spedbarnets matvaner!
Informasjon, 20.12.2022 -
Informasjon, 20.12.2022
-
Familie
Hører barnet? - sjekkliste for foreldre
Har barnet normal hørsel? Det er alltid et usikkerhetsmoment med nyfødte barn. I denne artikkelen får du råd om hvilke tegn du kan se etter om du mistenker at barnet har nedsatt hørsel.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Brystmelk eller morsmelkerstatning?
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler morsmelk fremfor erstatning dersom det er mulig. Men for noen mødre er det ikke noe valg - av ulike grunner er de ikke i stand til å gi barnet tilstrekkelig næring i form av brystmelk.
Informasjon, 20.12.2022 -
Familie
Tale- og språkutvikling, milepæler
De første lydene fra en baby blir møtt med jubel og glede fra foreldre og besteforeldre.
Informasjon, 19.12.2022 -
Familie
Matkresne småbarn
Mange småbarn er kresne i matveien. Det er en fase i barnets personlighetsutvikling. Voksne overvurderer ofte barnets næringsbehov. Ikke tving barnet til å spise, det kan forverre problemet.
Informasjon, 19.12.2022 -
Familie
Lavt stoffskifte ved graviditet
Lavt stoffskifte, hypotyreose, når du er gravid, kan ha en rekke mulige skadeeffekter og skal derfor behandles. Behandlingen er enkel og med riktig behandling er utsiktene svært gode.
Informasjon, 28.11.2022 -
Familie
Ekstrem svangerskapskvalme
Ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, rammer cirka en prosent av gravide. En kombinasjon av kosttiltak, kvalmestillende medisin, væske- og ernæringsbehandling er ofte nødvendig.
Informasjon, tilstand, 15.11.2022 -
Familie
Svangerskapskvalme
Svangerskapskvalme er plagsomt, men en normal og svært hyppig plage. Tilstanden medfører svært sjelden noen alvorlig påvirkning av den gravides generelle helse.
Informasjon, 15.11.2022 -
Familie
Graviditet og diabetes
Gravide med diabetes har høyere risiko for komplikasjoner. i svangerskapet og under fødselen. Noen gravide utvikler diabetes i svangerskapet, såkalt svangerskapsdiabetes. God blodsukkerkontroll under svangerskapet reduserer risikoen for uønskede utfall i svangerskapet eller hos fosteret.
Informasjon, 14.11.2022 -
Familie
Sukkerbelastningstest hos gravide
Sukkerbelastning, glukosebelastning, er en prøve som brukes både under svangerskap og ellers, dersom det er risiko for eller mistanke om diabetes.
Informasjon, 14.11.2022 -
Familie
Graviditet og hivtest
Hivtest tilbys alle gravide i forbindelse med svangerskapskontrollen. Du bestemmer selv om du vil ta testen.
Informasjon, 14.11.2022 -
Familie
Barn og skader ved bruk av ATV
Barn er veldig sårbare for alvorlig skade forårsaket av ATV (firhjuling). Det er behov for opplysningskampanjer om farer forbundet med barns bruk av ATV.
Nyhetsartikkel, 10.11.2022 -
Familie
Svangerskapskontroll
Svangerskapskontrollene er kontroller som blir utført av jordmor eller lege. Ved første svangerskapskontroll blir det gjerne satt av ekstra tid til blant annet informasjon og blodprøver.
Informasjon, 10.11.2022 -
Familie
Fosterdiagnostikk
Fosterdiagnostikk er diagnostikk av et barn som enda ikke er født. Undersøkelser som brukes kan være ultralyd, blodprøver, fostervannsprøve og morkakeprøve.
Informasjon, 09.11.2022 -
Familie
NIPT - non invasiv prenatal test
Ved NIPT - non invasiv prenatal test, gjøres en analyse av fosterets DNA i en blodprøve fra mor.
Informasjon, 09.11.2022 -
Familie
NIPT - non invasiv prenatal test
Ved NIPT - non invasiv prenatal test, gjøres en analyse av fosterets DNA i en blodprøve fra mor.
Informasjon, 09.11.2022 -
Familie
Barns rettigheter
Enkel, 04.11.2022 -
Familie
P-stav
P-stav er sikker og langvarig prevensjon. Innsetting av p-stav innebærer at en tynn stav legges under huden på innsiden av overarmen. P-stav har ikke flere bivirkninger enn annen hormonell prevensjon.
Informasjon, 05.10.2022 -
Familie
Hormonspiral
Hormonspiralen er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som plasseres innvendig i livmorhulen. Bivirkninger kan være uregelmessige småblødninger den første tiden, og den kan gi smerter i rygg og underliv.
Informasjon, 05.10.2022 -
Familie
Ulike prevensjonsmetoder
Ulike prevensjonsmetoder skiller seg fra hverandre med tanke på sikkerhet, brukervennlighet, beskyttelse mot sykdom og bivirkninger. Følgende er en kort introduksjon.
Informasjon, 05.10.2022 -
Familie
Pappa for første gang: endring i hjernen
En ny studie har undersøkt hvordan hjernen forandrer seg hos menn som blir fedre for første gang.
Nyhetsartikkel, 05.10.2022 -
Familie
P-piller - hoppe over mensen
P-piller som gir mulighet til å utsette eller hoppe over menstruasjoner, brukes av kvinner som ønsker å slippe månedlige blødningene, eller som behandling ved blant annet endometriose.
Informasjon, 04.10.2022