Informasjon

Blodpropp og "nye" prevensjonsmidler

Risikoen for å få blodpropp er like stor med vaginalring og p-plaster som med p-piller.

Det har lenge vært kjent at kvinner som bruker p-piller har økt risiko for blodpropp i bein og lunger.

Kvinner som bruker de ”verste” p-pillene, har seks ganger så høy risiko for å få en blodpropp som kvinner som ikke bruker denne type prevensjon.

Nå viser det seg at prevensjonsmidlene vaginalring og p-plaster er like risikable som de mest utskjelte p-pillene.

Det viser en studie1 som har undersøkt risikoen av de nye prevensjonsmidlene som er tatt i bruk de siste årene - i takt med at risikoen for blodpropp ved bruk av p-piller er dokumentert. Undersøkelsen er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal og er utført av en gruppe danske forskere på Rigshospitalet og Hillerød Hospital.

Les også: Se opp for p-pillebruk

I god tro

- Etter omtalen av risikoen ved p-pillene har mange kvinner skiftet til et av de nye midlene i tro om at de er sikrere. Men vaginalringen og plastrene innebærer en risiko som er minst like stor som p-pillene med den største risikoen, sier professor, dr.med. Øjvind Lidegaard til den danske avisen Politiken. Han er overlege ved den gynekologiske klinikken på Rigshospitalet og førsteforfatter på undersøkelsen.

Undersøkelsen er utført ved å samle data fra Landspasientregisteret mellom 2001 og 2010. Over 1.6 millioner danske kvinner var inkludert i studien. Av disse hadde 3.434 hatt blodpropp i bein eller lunger.

Les også: Sikrest med de eldste p-pillene

P-plaster verst

Resultatene viste at risikoen for blodpropp var størst for kvinner som brukte p-plaster.

Studien viste at risikoen for blodpropp var nesten åtte ganger så høy ved bruk av p-plaster som hos kvinner som ikke brukte noe hormonelt prevensjonsmiddel. Risikoen ved bruk av p-ring var mer enn seks ganger høyere.

Forskerne fant ingen forhøyet risiko ved bruk av p-stav – som er en liten stav som settes inn under huden i overarmen. Hormonspiral viste heller ingen økt risiko.

- Ingen har påvist denne økte risikoen ved ring og plaster, sier Øjvind Lidegaard. Han mener kvinnene bør få vite dette når de går til legen.

Han mener kvinner bør velge hormonspiral som prevensjonsmiddel. Forklaringen på dette er at hormonspiralen inneholder kun et enkelt hormon, som ikke medfører økt risiko for blodpropper. Risikoen for å få en blodpropp stiger med alderen, og derfor bør kvinner over 30-35 år velge hormonspiralen, som også ser ut til å beskytte mot blodpropper, skal vi tro undersøkelsen.

Les også: Forebygg blodpropp

Kilde: Politiken.dk, BMJ

Kilder

Referanser

  1. Lidegaard Ø, Hougaard Nielsen L, Wessel Skovlund C, Løkkegaard E. Venous thrombosis in users of non-oral hormonal contraception: follow-up study, Denmark 2001-10. BMJ 2012; 344: e2990. BMJ (DOI)