Nyhetsartikkel

Dropper prevensjon -tror de er "for gamle"

Godt voksen alder betyr ikke at man ikke lenger kan bli gravid.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge BBC News, frykter britiske eksperter at middelaldrende kvinner dropper prevensjon fordi de tror de har blitt for gamle til å bli gravide.

Britiske Family Planning Association (FPA) tror altså at budskapet om sviktende fruktbarhet ved økende alder har nådd litt for langt. For selv om fruktbarheten svinner med årene, kan kvinner bli gravide både ved slutten av 30-årene, i 40-årene og til og med i 50-årene.

Kampanje for å minne om fortsatt bruk av prevensjon

Tall fra England og Wales viser at aborttallene for kvinner i aldersgruppen 40-44 år, er like høy som tallene for kvinner under 16 år. I 2008 var disse tallene på fire svangerskapsavbrudd per 1000 kvinner.

I artikkelen understrekes det at det kan være mange årsaker til at kvinner velger abort, men ifølge FPA skyldes en del av svangerskapsavbruddene i denne aldersgruppen, at kvinnene rett og slett trodde at de hadde blitt for gamle til å bli gravide.

Organisasjonen jobber nå med en kampanje hvor hensikten er å minne kvinner i denne aldersgruppen om at de fortsatt må bruke prevensjon, dersom de ikke ønsker å bli gravide. Først etter å ha nådd overgangsalderen er det "trygt" å kutte ut prevensjon.

- Tror ikke det er et økende problem i Norge

Lizie Reiersen er jordmor og veileder ved Stiftelsen Amathea i Vestfold. Hun tror ikke dette er et økende problem i Norge.

- Jeg tror vi har en god informasjonsflyt i Norge på dette området. Men det er klart at det er noen som går i den fella i Norge også, sier Reiersen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det ble utført 16.054 svangerskapsavbrudd i Norge i 2008. Flest svangerskapsavbrudd ble utført hos kvinner i aldersgruppen 20-24 år og 25-30 år - med henholdsvis 4.341 og 3.389 svangerskapsavbrudd.

Hos kvinner i aldersgruppen 15 til 19 år ble det utført 2.776 svangerskapsavbrudd, mens det i aldersgruppen 30-34 år og 35-39 år ble utført henholdsvis 2.651 og 2.057 svangerskapsavbrudd.

I aldersgruppen 40-44 år ble det utført 783 svangerskapsavbrudd, og i aldersgruppen 45-49 år ble det utført 57 svangerskapsavbrudd.

Vil du vite mer?